Tribuna

Empresa i compromís, l'impuls definitiu

És un moment clau perquè les companyies facin més patent el seu compromís amb la societat

3
Es llegeix en minuts
soc-3

soc-3

L’emergència sanitària que vivim és una de les proves més dures a les quals s’ha enfrontat la humanitat en la seva història més recent. Alguns l’equiparen amb períodes de guerra. D’altres recorden algunes de les crisis econòmiques més importants de l’edat contemporània.

Hem d’estar preparats, per tant, per a un període de dificultats d’una intensitat i durada incertes. Ara com ara, ningú no està en condicions de realitzar pronòstics realistes respecte a això. El que sí que és evident és que aquesta crisi farà més profundes determinades bretxes socials que hem d'encarar els anys vinents.

M’agradaria, però, aportar en tot això una visió positiva i optimista. Tal com han destacat alguns experts, aquesta pandèmia és una crisi transformadora, que està actuant com a catalitzador de diferents forces de canvi que estaven ja en marxa.

En aquest context, la missió de l’empresa adquireix una importància singular. Som en un moment clau perquè les companyies redoblin els seus esforços i facin més patent el seu compromís amb la societat i amb la sostenibilitat del planeta.

La inversió sostenible i socialment responsable és el nou paradigma empresarial del segle XXI 

El moment és també idoni per establir les bases d’un nou lideratge transformador. Els gestors han d’aprendre a viure en la incertesa, afrontar els problemes amb determinació i saber aplicar mesures correctores a temps. En aquest entorn complex, és important que el líder aflori la iniciativa i la creativitat dels seus col·laboradors. I el més rellevant, al meu parer, és que el directiu aconsegueixi que tots els empleats vibrin i s’identifiquin amb els valors i la missió de l’empresa.

En relació amb aquesta missió, Reinhard Mohn, premi Príncep d’Astúries de comunicació i humanitats el 1998, va destacar amb molt d'encert que «el benefici empresarial només es legitima des de la utilitat social». Aquesta mateixa idea va inspirar en el seu moment el naixement de les caixes d’estalvis. Complint amb el seu doble vessant financer i social, destinen centenars de milions d’euros a l’avenç de la nostra societat any rere any. Només durant els primers mesos de la pandèmia, les fundacions associades a la Confederació Espanyola de Caixes d’Estalvis (CECA) van invertir més de 135 milions d’euros per pal·liar els efectes de la Covid-19.

El gran referent històric d’aquesta vocació social de les caixes d’estalvis és Francesc Moragas, l’advocat que va fundar La Caixa fa més d’un segle, el 1904. Pioner en el seu temps, va crear l’entitat per estimular l’estalvi i les pensions, dignificar la vellesa, erradicar la malaltia i oferir un futur millor a les classes treballadores i als més necessitats. Tots els que posteriorment l’hem succeït treballem per preservar-ne el llegat.

En aquest sentit, m’agradaria destacar el compromís de la Fundació Bancària La Caixa, que, gràcies als dividends de les empreses participades per Criteria Caixa, ha dedicat més de 5.000 milions d’euros en els 10 últims anys a l’impuls de projectes socials –especialment dirigits a pal·liar les desigualtats i l’exclusió–, culturals, educatius i d’impuls a la recerca. Aquesta dualitat financera i social dona continuïtat a l’esperit de les caixes d’estalvis, al qual em referia anteriorment, basat en tres senyes d’identitat: la confiança, l’excel·lència en el servei i el compromís social.

Una onada de compromís corporatiu imparable

En els últims dos anys estem vivint una onada imparable d’impuls transformador per part del sector empresarial. Això implica un replantejament dels principis mateixos del capitalisme econòmic, que està convertint la inversió sostenible i socialment responsable en el nou paradigma empresarial del segle XXI.

I encara que els inversors amb mentalitat social fa ja molts anys que desenvolupem la nostra activitat, assistim ara amb entusiasme a aquesta explosió de compromís. En la Fundació La Caixa fa més d’un segle que apostem per l’acció social, cultural i científica com a principis rectors de tota la nostra activitat.

Notícies relacionades

El que més em satisfà d’aquest canvi és que anem situant en el centre de les nostres preocupacions allò que realment. Em refereixo a les persones i al seu benestar. Estem en el bon camí.    

*President de la Fundació Bancària La Caixa i de Criteria Caixa