Igualtat
La rentadora de Merkel
El treball de la llar continua sent-hi, per molt que sigui invisible o la tecnoutopia ens prometi posar-hi fi
Corre per internet una entrevista ambAngela Merkelen la qual recentment se li pregunta per les tecnologies ‘smart’ o intel·ligents, aquestes que permeten, per exemple, que els electrodomèstics es connectin en les hores de menys consum. L’entrevista, que va tenir lloc a laDigitalgipfel 2020,una cimera que organitza anualment el Ministeri d’Indústria i Energia alemany per abordar la transformació digital–i que aquest any, irònicament, s’ha passat al format virtual per la pandèmia– estava conduïda per una altra dona, la periodistaMiriam Meckel.I va sorgir la pregunta: ¿utilitza Merkel una rentadora ‘smart’ o la connecta ella mateixa? Merkel respon que no, quede la bugada se n’encarrega gairebé sempre el seu marit. I afegeix que no connecten l’aparell de nit perquè fa molt soroll.
Entretots
Merkel, que curiosament treballa en un edifici d’oficines anomenat «la rentadora», per la seva façana, és molt gelosa de la sevavida privada. La meva primera reacció al sentir-la va ser pensar que molt bé per ella, i per la naturalitat amb què enunciava aquest repartiment de tasques domèstiques. Però alguna cosa em grinyolava. No per la mateixa Merkel, sinó pel que revelavala nostra mirada sorpresa o una mica ingènua davant una cosa que no ho hauria de ser. ¿Què tenia la resposta d’inusual? ¿Que la bugada la faci un home? ¿Que el matrimoni Merkel tingui una de tantes rentadores? ¿O que siguin ells mateixos els que separen la roba blanca de les americanes de colors?
He sentit dir a la meva mare en múltiples ocasions quela nevera i la rentadora són les tecnologies més revolucionàries del segle XX,i m’inclino a donar-li la raó. Encara que els electrodomèstics se’ns tornin llestos, les feines de casa continuen sent-hi, per molt que siguin invisibles o la tecnoutopia ens prometi posar-hi fi. A Occident moltes dones han aconseguit deslliurar-se’n només quan, per fi, el repartiment de la seva càrrega ha guanyat en equitat, o quan l’han subcontractat a altres dones més pobres. Ningú nega la importància de la domòtica i la transformació digital, però em sembla bastantmés subversiu i urgentpensar en qui ara mateix, a casa, prem el botó de la rentadora... i què diu això sobre el nostre lloc al món.