Anàlisi
14-F: Indicadors preelectorals
A hores d’ara, es palpa poca motivació a dreta i a esquerra i tant entre independentistes com entre no independentistes
jregue41321434 barcelona 15 12 2017 pol tica preparativos con las urnas 190322194359
L’enquesta que publica avui EL PERIÓDICO aporta indicadors clau per entendre quina és la situació preelectoral dos mesos i mig abans de les eleccions catalanes. En el dia d’avui, ERC guanyaria les eleccions, però sense aconseguir distanciar-se de forma clara dels seus competidors, Junts i el PSC, ja que entre els tres hi ha menys de quatre punts de diferència. El fet és que, a hores d’ara, es palpa poca motivació a dreta i a esquerra i tant entre independentistes com entre no independentistes. Així, s’observa una mobilització electoral clarament a la baixa, que apunta a una menor participació tant respecte a les eleccions del 2017 com a les del 2015. En aquest sentit, per exemple, menys del 40% de les persones entrevistades considera les eleccions del 14 de febrer com a molt importants, quan aquesta dada arribava al 50% el 2015 i al 70% el 2017.
Quant als lideratges, el grau de notorietat dels caps de llista de les diferents formacions és globalment baix i nomésMiquel Icetaés conegut per gairebé el 90% de l’electorat. El candidat socialista lidera en solitari l’espai no independentista, mentre quePere AragonèsiLaura Borràsho fan gairebé a parts iguals en l’independentista.Iceta,a part de l’electorat propi, atrau votants tant de Ciutadans com dels comuns, mentre queBorràs,que ha entrat amb força en la cursa electoral, és la que més fidelitza els seus i la que presenta, ara mateix, més capacitat d’atracció dins de l’espai independentista: així, per exemple, un 23,5% de les votants de la CUP diu que la voldrien de presidenta, mentre que només un 2,4% d’aquestes cita el candidat republicà.
A nivell electoral, la majoria de formacions presenten una fidelitat entorn del 60%, amb l’excepció de Ciutadans, que conserva menys del 30% dels vots que va reunir el 2017 al voltant del ‘no’ a la independència. La baixada del partit taronja propicia l’aparició en escena de Vox, que, al seu torn, frena la recuperació del PP, molt moderada de moment.
Notícies relacionadesAlguns canvis o transvasaments entre partits són nous respecte a les enquestes dels últims mesos i seran rellevants, si es consoliden. Així, per exemple, la capacitat que ERC tenia per atraure votants de JxCat ha fet mitja volta i ara és JxCat qui atrau més votants procedents d’ERC. Això coincideix amb una millora de la fidelitat dels votants de Junts i un retrocés en la dels republicans, que es mostren lleugerament més indecisos. Això sí, ERC mostra més capacitat per atraure vots d’una manera més transversal, més enllà de les formacions sobiranistes.
El bloc independentista sumarà més o menys el mateix que fa tres anys. El bloc d’esquerres format per ERC, PSC i els comuns creixerà i és probable que arribi a una majoria que li permeti arribar a acords. ¿Una oportunitat per fer un Govern d’independentistes i no independentistes d’esquerres? Segons es desprèn de l’enquesta, aquesta seria l’opció amb un recolzament relativament més ampli entre els catalans.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.