Cooperació i desenvolupament
El Mediterrani 25 anys després de Barcelona
Fa falta una nova visió i integració entre les dues vores. Els destins d’Europa i l’Àfrica estan vinculats
zentauroepp55300371 barcelona 07 10 2020 vistas del port de barcelona v as en e201007193420 /
El novembre del 1995 va sorgir el Procés de Barcelona. Els seus impulsors sabien que era un projecte a llarg termini i amb nombrosos conflictes latents, però molt necessari per a Europa i els seus socis mediterranis. El 2008, es va crear la Unió pel Mediterrani. Vint-i-cinc anys després es mantenen els conflictes i la falta de lideratge, la UE està estancada, hi ha problemes econòmics, diferències estratègiques i la Primavera Àrab. En aquest viatge, s’ha passat de la il·lusió a la desil·lusió, de l’idealisme al realisme.
I, no obstant, la vocació de Barcelona continua sent vigent i necessària per a Europa i el Mediterrani, com fa 25 anys. Europa està inquieta davant els seus múltiples desafiaments. El populisme, la Covid-19, el canvi climàtic, les desigualtats i l’atur són problemes comuns també a tot el Mediterrani.
Perquè, mentre Europa perd oportunitats, s’anuncia la creació de l’Associació Econòmica Integral Regional (RCEP, per la seva sigla en anglès), una zona d’integració econòmica d’Àsia-Pacífic que cobreix un terç de la població i la producció econòmica del món. A més, la UE continua sense reaccionar al veure les seves connexions marítimes al Mediterrani gestionades per consorcis xinesos.
La història ha revelat una correlació entre el progrés econòmic i el progrés social. Les oportunitats per al creixement i la prosperitat al Mediterrani són immenses. Gran mercat de consum, matèries primeres, energies, joventut i recursos per trobar solucions als problemes més apressants, són mercats emergents actius per atraure operadors internacionals. La seva localització permet escurçar els circuits logístics i reduir l’empremta de carboni i paral·lelament són l’accés a l’Àfrica, un continent amb un altíssim potencial de desenvolupament.
En el nou paradigma econòmic post-Covid-19, anomenat ‘slowbalisation’, les cadenes globals de valor estan escurçant-se i passen a ser cadenes regionals. En aquest context, el Mediterrani podria convertir-se en una puixant frontera de producció Nord-Sud, però fa falta una nova visió i integració entre les dues vores; això permetria una vinculació entre Europa i l’Àfrica, ja que el destí dels dos continents està vinculat, i el Mediterrani és l’espai natural d’aquest nou eix de desenvolupament Àfrica-Mediterrani-Europa que cobriria 1.800 milions d’habitants. Es necessita un nou enfocament europeu, i el compromís dels principals actors polítics i econòmics amb el projecte.
Notícies relacionadesLa integració no només transformaria la regió. També suposaria un augment d’exportacions, la creació de llocs de treball i noves empreses, impulsaria la transformació digital, l’economia verda i blava, el turisme sostenible, la dieta mediterrània i les energies renovables. Les dues vores en sortirien beneficiades. És una aposta clau per sortir de l’apatia a Europa. Barcelona ha desenvolupat una visió pròpia davant els principals problemes del Mediterrani. Durant aquests 25 anys ha acumulat experiència, iniciatives que poden construir ponts i oportunitats i un futur comú. Perquè Barcelona sigui referència d’una gran àrea econòmica mediterrània és imprescindible sumar voluntats, recursos i una estratègia publicoprivada unificada.
No és una regió perduda. Al Mediterrani hi ha dificultats, crisi i misèria, però també hi ha futur si es trenquen els prejudicis i se supera l’hostilitat. La història, la diversitat i els valors comuns poden i han de donar els mitjans per resoldre els problemes. Cal unir-se per crear un nou destí.