El que ens espera
Barcelona 2021: el calendari més realista de l’any
Aquest nou any, Barcelona haurà de pensar què vol fer i què vol ser. El turisme no tornarà tan ràpid com ens pensàvem i alguns negocis no podran esperar
No és el calendari més alegre del món. No té paisatges bonics, ni fotografies premiades, ni gatets, el protagonitzen les treballadores del CAP del Raval Nord de Barcelona, infermeres, doctores i altres professionals. Apareixen treballant, atenent els telèfons, visitant pacients o descansant amb totes la proteccions posades. La majoria d’imatges són de dones i en algunes s’intueixen somriures sota de les mascaretes. Són imatges reals, fetes durant l’any més dur que hauran viscut mai. El calendari és solidari, amb el que es recapti s’ajudarà les associacions del Raval i és una mostra més de com un centre sanitari s’ha implicat amb els veïns. No és fàcil treballar en un CAP, i en aquest menys, especialment ara. El dia que vaig anar a buscar el calendari, vaig presenciar com un pacient, un home estranger, demanava una recepta i els diners, que ell no tenia, per comprar els medicaments. Li havien dit que allà li donarien, com si fos un caixer automàtic. Seguit d’una noia d’origen filipí, amb un nadó, que preguntava, angoixada, què havia de fer si la seva «senyora» havia donat positiu en Covid. Cinc minuts, dues històries vitals complicades. I a la porta del centre, persones sense llar, aprofitant el sol del migdia.
La solució a tot el que estem vivint partirà de CAPs com aquest, aquí arribaran les vacunes, però el problema també és al mateix lloc, ¿com arribaran a tothom? ¿Com es resoldran les desigualtats? Ells, els que viuen al carrer, la tindran molt a prop, però res garanteix que l’acabin rebent. Aquest serà un dels grans reptes del 2021 a Barcelona. Com gestionar la pobresa creixent, les cues de la fam, cada vegada més llargues, el drama permanent de la vivenda i l’angoixa de trobar feina. Aquest nou any, Barcelona haurà de pensar què vol fer i què vol ser. El turisme no tornarà tan ràpid com ens pensàvem i alguns negocis no podran esperar. Veurem tancaments sonats.
I a la crisi econòmica i sanitària caldrà afegir un altre maldecap per al govern municipal, potser el que generi més crispació: la mobilitat. Els barcelonins han situat el trànsit com el segon problema més greu de Barcelona, segons l’últim baròmetre de la ciutat. Un problema que semblava del passat, que s’ha situat, de nou, en el present i que marcarà el futur. Ara mateix, se circula pitjor en vehicle privat i això pot ser una bona o una mala notícia, depèn de qui ho miri i de la fília política que tingui. La ciutat ha començat a redimensionar-se, a encongir-se, per als cotxes. Hi ha menys carrils, menys places d’aparcament i menys càrrega i descàrrega. I és evident que els barcelonins no estan prescindint del vehicle al mateix ritme que aquest perd espai. Ara mateix no és fàcil planificar la mobilitat, no sabem quantes persones tornaran al transport públic, quantes estan teletreballant i si algun dia podran circular, de nou, tots els taxis.
Notícies relacionadesPotser no era el millor moment per fer canvis, però Barcelona ha avançat. Fets consumats. Algun dia s’havia de prendre la decisió i aquesta mai agradarà a qui viatja més còmodament amb cotxe que en transport públic. No es pot esperar, la contaminació emmalalteix i mata. Els conductors hauran d’acostumar-s’hi i el govern municipal haurà de ser estricte en el compliment de les normes. Potser s’ha de destinar més Guàrdia Urbana al trànsit i combatre amb més decisió la doble fila, que complica més les coses i que ha començat a créixer, envaeix carrers i carrils bici de tota la ciutat.
La mobilitat, amb totes les seves variants (inclòs el famós urbanisme tàctic) formarà part de la política municipal, que també haurà de sobreviure a la campanya electoral de les catalanes, previstes per al 14 de febrer. Preparem-nos per al soroll, i esperem que només es quedi en això, en soroll. El 2021 no serà un any fàcil. Tenim ganes de canviar de número, però passar del zero a l’u no és garantia de res. El pensament màgic no funciona amb la pandèmia. Així que aquest any millor no fer molts plans, ni marcar-se grans propòsits. El millor serà continuar confiant, cegament, en les protagonistes del calendari més realista de l’any. Feliç 2021.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.