Context
«Vacuna de la Covid-19: com superar les desigualtats»
Per controlar la pandèmia cal vacunar la població de tot el món. Això requereix canvis en la propietat intel·lectual i apostar per la iniciativa Covax.
Aquests dies s’està escrivint molt sobre la vacuna de la Covid-19 que s’està començant a administrar al nostre país. Vull deixar clar d’entrada la importància d’haver obtingut vacunes d’alta eficàcia en tan poc temps. Ara bé, és important per a la salut pública mundial vacunar tota la població que ho necessiti per controlar la malaltia.
Recentment s’han publicat dos articles a la revista British Medical Journal (BMJ) que parlen de les reserves de vacunes que han fet els diversos països del món i de les persones que s’haurien de vacunar al nostre planeta.
Distribució desigual
El primer treball posa en evidència que diversos països han assumit compromisos de compra de 7.480 milions de dosis de vacunes de 13 fabricants diferents. Poc més de la meitat (51%) d’aquestes dosis es destinaran a països amb ingressos elevats, que representen el 14% de la població mundial. Cal recordar que algunes vacunes requereixen dues dosis per protegir la persona vacunada.
Cinc països (Canadà, Austràlia, Regne Unit, Japó, EUA) i la Unió Europea han encarregat més d’una vacuna per càpita i, evidentment, els altres països no tindran vacunes per a tota la seva població a curt termini. Dels 13 fabricants de vacunes, només sis han venut a països de mitjans o baixos ingressos i han sigut: AstraZeneca / Oxford University (2.030 milions de dosi); Novavax (1.100 milions de dosi); l’empresa russa, Gamaleya Research Institute (349 milions de dosi); i les empreses xineses, Sinovac i Cansino (135 milions de dosis).
El segon article calcula la població mundial que hauria de ser vacunada: podrien ser 5.200 milions de persones majors de 19 anys. Aquesta població es reparteix en: 53,7% a Àsia i Oceania, 18,6% a l’Àfrica i l’Orient Mitjà, 13,9% a les Amèriques i 13,8% a Europa. L’article també fa estimacions tenint en compte la població essencial (com la sanitària) i la població amb més risc de tenir la Covid-19 per a cada una de les regions del món.
Preus i propietat intel·lectual
La desigual distribució de les vacunes va lligada als seus preus, en els quals intervé la propietat intel·lectual (incloses les patents) dels fabricants. L’article de BMJ assenyala que els preus són variables, des dels 6 $ per vacunació la d’Astrazeneca fins als 74 $ de la de Moderna.
Aquest mes de desembre Metges sense Fronteres va reclamar que prevalgui la solidaritat i es construeixi un consens entorn de la proposta de l’Índia i Sud-àfrica, que demana que es renunciï a una part de la propietat intel·lectual durant la pandèmia de Covid-19. Aquesta crida es va produir abans de la reunió de l’Organització Mundial de Comerç (OMC) del desembre. Més de 100 països han recolzat la proposta. No obstant, alguns estats rics de l’OMC (Austràlia, el Brasil, el Canadà, la Unió Europea – incloent-hi l’Estat espanyol–, el Japó, Noruega, Suïssa, el Regne Unit i els Estats Units) estan denegant el suport.
És important emfatitzar que, segons la BBC, algunes de les vacunes han tingut important finançament públic: sobre tot Moderna, Novavax i Curevac. Això fa més difícil entendre els seus alts preus monopolístics. Altres aspectes a tenir en compte són que, segons Bloomberg, molts fabricants de vacunes han tingut una pujada molt important a la borsa i els guanys que tindran els pròxims tres anys seran enormes, a causa de l’alt nombre d’unitats venudes.
Iniciativa Covax
Una altra iniciativa perquè la vacuna es distribueixi de manera més equitativa és la iniciativa Covax, posada en marxa per la Coalició per a la Promoció d’Innovacions a favor de la Preparació davant Epidèmies, l’Aliança Gavi per a les Vacunes i l’Organització Mundial de la Salut. El seu objectiu és accelerar el desenvolupament i la fabricació de vacunes contra la Covid i garantir un accés just i equitatiu a 2000 milions de dosis a tot el món per a finals del 2021. El dia 18 de desembre, Covax va anunciar que havia establert accions per accedir a prop d’aquests 2.000 milions de dosis per a les 190 economies participants.
Notícies relacionadesPer avançar en el control de la Covid-10, la vacunació de la població de tot el món és capital. Vacunar fonamentalment la població dels països rics seria un fracàs. Per tant, avançar en els canvis en la propietat intel·lectual i en la iniciativa Covax serà un pas important no només per a l’equitat, sinó també per a la salut pública mundial.
L’autora d’aquest article forma part de laXarxa de Científiques Comunicadores d’El Periódico