Victimisme ultra
Coses de xavals
La intolerància de nou encuny es recolza en la indulgència d’una societat que no vol assumir que els seus fills més estimats puguin ser capaços de qualsevol mal
Resulta que Jake Angeli, la icona de l’assalt al Capitoli dels Estats Units, el xaman del gorro de búfal i els tatuatges de runes nòrdiques de gran poder, s’ha negat a menjar a la presó perquè el menjar no orgànic li fa mal a la panxeta. I ho hem sabut perquè ha sigut la seva pròpia mama la que ha denunciat aquesta esfereïdora violació dels drets humans, que segur que provocarà manifestacions de solidaritat a totes les capitals del món, una nominació al premi Sàkharov i una campanya intensiva d’enviament de paquets amb sucs de kale i ‘buddha bowls’ per part d’Amnistia Internacional. Perquè la mare d’Angeli, que és, per cert, amb qui viu, perquè allò de rebre ajuda si no trobes feina només està malament quan ho fan els altres, ha sortit a dir en una entrevista que el seu fill és «una persona meravellosa i molt patriòtica» i que se l’ha demonitzat.
La intolerància de nou encuny, la d’Angeli, la de Trump, i la d’aquells que campaven a la regalada al Capitoli, es recolza en la indulgència d’una societat que no vol assumir que els seus fills més estimats puguin ser capaços de qualsevol mal. I que a més ha vestit aquesta intolerància de victimisme i resposta al sistema, en un mecanisme del qual no ens falten exemples més pròxims. Allà on el vell feixisme aspirava a aconseguir el poder, els nous totalitarismes es disfressen de transgressió, que ha de ser contemplada amb empatia, tot i que en realitat traspuïn privilegi social. Tal com s’ha assenyalat aquests dies, si Jake Angeli no hagués sigut blanc, difícilment hauria entrat impune al cor de la democràcia nord-americana, i molt menys hauria sortit d’allà indemne. I entre els assaltants del Capitoli es troben molts exemples de classe mitjana i mitjana alta, i no tants d’aquesta ‘white trash’ marginada que se’ns va dir una mica fàcilment que havia empès Trump a la victòria. Una part de la societat, com la mare d’Angeli, que ja no creu en aquella frase atribuïda a Truman sobre el dictador Somoza que «són uns fills de puta, però són els nostres fills de puta». Perquè els seus fills són exemplars i dolços, i per això ja no necessiten caputxes ni màscares, sinó bon menjar orgànic.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.