Apunt
L’hora d’un altre impost digital
L’OCDE avança en una taxa sobre multinacionals que reemplaçarà la que ara aplica Espanya només a les plataformes
La ministra portavoz y de Hacienda Maria Jesus Montero comparece en rueda de prensa posterior al Consejo de Ministros en Moncloa Madrid (Espana) a 22 de diciembre de 2020 El Consejo de Ministros ha aprobado este martes el decreto de prohibicion de los desahucios sin solucion habitacional que incluira la prohibicion de los cortes de suministros basicos (luz agua y calefaccion) asi como un plan de apoyo al sector Horeca (hosteleria restauracion y cafeterias) y del comercio 22 DICIEMBRE 2020 DESAHUCIOS ALQUILER HIPOTECA COVID-19 CORONAVIRUS GOBIERNO PSOE EUROPA PRESS M FERNANDEZ POOL 22 12 2020 /
Com en tantíssimes altres qüestions, l’arribada del demòcrata Joe Biden ha reactivat la recerca d’un consens internacional per aconseguir una nova fiscalitat de les multinacionals que, gràcies a l’entorn digital, poden realitzar el seu negoci allà on no tenen establiments permanents i triar pagar impostos allà on són mes barats.
L’expresident republicà Donald Trump va mantenir empantanegades aquestes negociacions durant els últims anys, per evitar carregar el mal sobre les multinacionals nord-americanes. Per ser justos, cal reconèixer que la resistència de Trump va fer treure el debat de la casella de les multinacionals tecnològiques en el qual va començar. El debat al si de l’OCDE i del G-20, pels volts del 2010, va començar centrat en les anomenades ‘GAFA’ (acrònim que al·ludeix a Google, Apple, Facebook i Amazon) i les grans, tecnològiques, en general; la major part d’elles, d’origen nord-americà. Les discussions al si de l’OCDE, finalment van ampliar el focus per incloure, no només la fiscalitat de les tecnològiques, sinó també la de qualsevol multinacional que acaba sense tributar pels seus beneficis a tots els països on els obté. També es va avançar a imposar una fiscalitat mínima a les multinacionals. Però arribats a aquest punt, Trump va tornar a xipollejar al pantà de la negociació i la va frenar amb l’argument escapista que cada multinacional pogués escollir.
La nova secretària del Tresor dels EUA, Janet Yellen, ha assumit el compromís de tornar a la negociació. L’objectiu és que l’OCDE presenti els termes d’un acord al juny perquè el G-20 l’adopti al juliol i s’implementi el 2022. L’última setmana de gener es va celebrar un important fòrum al si de l’OCDE, amb participació dels 138 països implicats en la recerca d’aquest acord. Roberto Gualtieri, ministre de Finances d’Itàlia (país que exerceix la presidència del G-20) va encertar a l’assenyalar que «l’alternativa a una falta d’acord internacional no és mantenir l’statu quo, sinó la fragmentació», perquè ja hi ha 40 països (entre els quals Espanya, el Regne Unit i França) que tenen la seva pròpia taxa digital o avancen en aquesta. El ministre d’Hisenda britànic, Rishi Sunak, present als debats va remarcar que quan s’assoleixi un acord internacional cancel·laran el seu impost propi (el mateix previst pel Govern espanyol). «En aquell moment ens desfarem del gravament sobre serveis digitals i gravarem els beneficis», va dir remarcant el rellevant matís del nou impost digital en el qual treballa l’OCDE, diferent també de l’adoptat a Espanya o França.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.