‘Turisme’ sanitari

Monterrey es vacuna a Texas

Les grans fortunes del nord de Mèxic viatgen al país veí per aconseguir la inoculació en vista de la desastrosa campanya de vacunació al país

3
Es llegeix en minuts
Monterrey es vacuna a Texas

Des del cel el que més sorprèn de Monterrey són les muntanyes. Envoltada per elles, la ciutat trasllada una visió gairebé bucòlica que té poc a veure amb el que et trobes una vegada aterres. Les muntanyes segueixen allà, però la contaminació i el predomini de la indústria pesant agafen el relleu, no en va Monterrey és seu de bona part dels gegants industrials mexicans com Cemex (ciments), Alfa (petroquímics, aliments, alumini i comunicacions), Femsa (begudes, cervesa, petit comerç) o Ternium (acer), per citar-ne només alguns.

La força econòmica de la ciutat explica que San Pedro Garza García, municipi enganxat a Monterrey i on resideixen gran quantitat de fortunes, sigui famós per ser el de més renda per càpita de tot Amèrica Llatina. 

Des que el març del 2019 va començar la pandèmia i es va decretar el confinament, les famílies més acabalades de San Pedro han viscut enclaustrades. Entre els seus membres es van registrar els primers positius després de viatges a Espanya o als Estats Units en els mesos de gener i febrer, però al tornar es van tancar i la primera propagació del virus es va poder contenir. De fet, durant mesos els casos a Monterrey van ser relativament reduïts perquè es van adoptar mesures molt aviat, alhora que a Espanya, però amb una incidència del virus molt menor. Tot es va sortir de mare al principi d’estiu fruit del cansament de la tancada i la impossibilitat de mantenir enclaustrada una població que viu al dia i no rep cap tipus d’ajuda. 

Les notícies de l’arribada de la vacuna als Estats Units es va rebre amb candeletes a San Pedro i immediatament van començar a circular centenars de missatges en els xats amb la informació per poder accedir-hi al país veí. A hores d’ara la desconfiança en la gestió de la pandèmia dels poders públics és absoluta. No volen esperar el seu torn a Mèxic i busquen alternatives. Això sí, s’ha de pagar un preu. A Amèrica manen els diners.

Des de la Fundació Casa Espanya de Monterrey ens parlen d’una mena de turisme de vacuna. «Hi ha empreses que t’organitzen tot el viatge. Surts des de l’Aeroport del Nord en un jet privat de cinc passatgers. El preu del bitllet és de 40.000 pesos. Com que són dues inoculacions, et surt per 80.000 pesos [3.200 euros al canvi actual]». El procediment que ens descriuen no pot ser més senzill. T’apuntes a la llista i quan hi ha cita t’avisen. El vol surt al matí, els trasllats a l’aeroport tant a Mèxic com als Estats Units estan coberts, i a les set de la tarda ets de tornada a casa amb la primera dosi al cos.

Teòricament és necessari acreditar una residència als Estats Units, però les autoritats americanes no ho comproven, per la qual cosa, si no tens residència a Texas, pots posar la d’algun conegut. 

De moment les cites a les poblacions texanes més petites, com Amarillo, són més fàcils d’aconseguir perquè reben més dosis per càpita que a grans ciutats com San Antonio, Houston o Dallas. I tot i que la quota només està oberta per als majors de 60 anys pots aconseguir-ho tot i que en tinguis menys al·legant hipertensió. L’historial mèdic no se sol comprovar. Arribes, fas cua i et vacunes.

Notícies relacionades

Però no tots segueixen aquest camí. Hi ha els qui ho fan pel seu compte. «Vaig tenir fins a deu persones marcant alhora per aconseguir cita –explica un dels beneficiats, que prefereix mantenir l’anonimat–. A Nova York va ser impossible però finalment va sortir l’opció de San Antonio. La meva dona va haver d’esperar una setmana més. La demanda de vacunes és una bogeria». 

La vacunació de l’exalcalde de San Pedro, Mauricio Fernández (candidat pel PA a l’alcaldia del municipi) al país veí el 21 de gener passat va posar de manifest un secret a crits: Monterrey es vacuna a Texas.