Eleccions a Catalunya
El que es juguen a Madrid
Del resultat del 14-F també depenen la majoria parlamentària que sustenta l’Executiu de Pedro Sánchez i el lideratge de Pablo Casado en el PP
A més del futur Govern de Catalunya i de si aquest serà monobloc o transversal, el 14-F estan en joc més coses, algunes fora del territori català, però també de gran transcendència política: la majoria parlamentària que sustenta l’Executiu de Pedro Sánchez i el lideratge mateix de Pablo Casado en el PP, per posar només dos exemples. El president espanyol necessita el suport d’ERC per a la governació i aquest depèn, al seu torn, del resultat electoral, sigui quin sigui, perquè els camins pels quals discorre el recolzament o no del partit de Junqueras/Aragonès al Govern de Sánchez són tan inescrutables com ho és ara saber qui arribarà primer diumenge. Així que, més enllà dels desitjos que Salvador Illa i el PSC treguin un bon resultat, a la Moncloa li interessa que Esquerra surti més ben parada que JxCat i que es pugui desenvolupar en l’Executiu català amb prou assossec com per no tenir la temptació d’abandonar Sánchez a la seva sort. Més encara ara que la bretxa entre el PSOE i Unides Podem en el Govern s’enfonsa i els ministres socialistes ja no oculten la seva incomoditat amb Pablo Iglesias.
Pitjor ho té, si és possible, Pablo Casado, que es juga la seva supervivència com a líder del PP, amenaçat com està pel ‘sorpasso’ de Vox, que s’emportaria una part del botí de Ciutadans. Casado, al qual li ha coincidit amb la campanya electoral el judici per la caixa b del seu partit i les amenaces de Bárcenas d’estirar la manta, es va salvar de ser desallotjat de la presidència popular en les eleccions municipals i autonòmiques del maig del 2019, perquè va aconseguir recuperar l’Ajuntament de Madrid i conservar la Comunitat gràcies al recolzament de Ciutadans i Vox. Però un resultat pèssim diumenge a Catalunya, per més que vulgui atribuir-l’hi únicament a l’herència de Mariano Rajoy, podria col·locar-lo de nou a la picota. El ‘sorpasso’ de Vox seria, a més, una mala notícia per a la democràcia espanyola, que veuria reforçar-se la ultradreta mentre l’anomenada dreta moderada perd força. Un seriós avís a navegants.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.