Cita electoral

L’orquestra del ‘Titanic’

Alguns partits continuen parlant d’independència, fins i tot de declarar-la si més del 50% dels votants s’inclinessin per aquesta opció. És curiosa aquesta contumàcia veient el que va passar el 2017

3
Es llegeix en minuts

Celebrar unes eleccions el dia de Sant Valentí com fan aquest diumenge els catalans es presta que passi qualsevol cosa, ja que l’amor és cec i podem acabar amb inesperats companys de llit al palau de la plaça Sant Jaume. Mirin, si no, les magarrufes que actualment fa el senyor Pedro Sánchez al senyor Pablo Iglesias després d’haver jurat que no només no el volia, sinó que li produïa insomni. Una altra que no deu dormir és la ministra González Laya, públicament desautoritzada aquesta setmana quan el vicepresident segon va prendre posició en favor de Moscou dient que «no hi ha una situació de plena normalitat política i democràtica a Espanya»... ¡Sense que el president del Govern centarl l’hagi posat al seu lloc! La paradoxa és que Iglesias seria a la presó si fos ministre de Putin. Un home tan deslleial no mereix estar en el Govern d’Espanya.

Els catalans voten avui en aquest bonic exercici de llibertat i responsabilitat ciutadana que alguns confonen amb la democràcia quan aquesta també demana divisió de poders, estat de dret, llibertat de premsa i informació i altres minúcies. Es diu que la democràcia és el pitjor sistema de govern a excepció de tots els altres, tot i que per mi no serveixi tant per elegir els millors, perquè rarament succeeix, sinó per poder fer-los fora al cap de quatre anys, que és una alegria que no es poden donar els que viuen en sistemes autoritaris tan del gust de populistes a la moda. Segons un informe de ‘The Economist’ només el 8,4% de la població mundial viu en democràcies plenes i els espanyols tenim aquesta sort, tot i que el senyor Pablo no ho cregui i tot i que últimament hàgim baixat uns llocs en el rànquing, cosa que no m’estranya gens en vista del que hi ha.

Espero que la pelegrina idea de permetre votar en persona a certes hores els infectats per Covid no passi factura. Votar és un dret i un deure, però hauria sigut més prudent que ho fessin per correu, sense sortir al carrer. D’altra banda, sospito que l’abstenció serà molt alta i es deurà no només a la por de la pandèmia, que és el que es dirà, sinó també a causa de l’afartamentper una situació política enquistada des de fa quatre anys i que els polítics es mostren incapaços de desencallar.

Alguns partits continuen parlant d’independència, fins i tot de declarar-la si més del 50% dels votants s’inclinessin per aquesta opció. És curiosa aquesta contumàcia veient el que va passar el 2017 Catalunya encadena quatre anys de desgovern, de pressupostos prorrogats, de falta d’inversió i d’empobriment amb milers d’empreses escapant-se de la crema perquè els diners són molt poc patriotes i no es deixen enganyar amb facilitat.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Notícies relacionades

L’European Policy Information Center ha publicat una anàlisi demolidora, recolzada per Antonio Tajani i Juergen Donges, sobre els efectes que una eventual secessió tindria per a Catalunya i que sintetitza en un empobriment encara més elevat després de les devastadores conseqüències econòmiques de la pandèmia en termes d’atur i d’empreses asfixiades, que «es notaria especialment en les finances públiques, la política monetària i, dins del sector privat, en el comerç exterior, el turisme i la inversió estrangera». Deixa clar, d’aquesta manera, que fora de la Unió Europea hi ha molta solitud i fa un fred que pela, i que tot i que Catalunya exporta més a Aragó que a França, i més a València que a Itàlia, les seves exportacions a Europa s’encaririen en un 15% i el deute català es dispararia fins al 112% perquè ara està recolzat per l’Estat. Sense euro caldria «recórrer a una altra moneda, devaluada, amb la qual pagar aquest deute» i també això seria caríssim. Com ho serien una justícia, una defensa i una diplomàcia pròpies, el cost de les quals l’informe avalua en uns 39.000 milions d’euros, que és més del doble del «dèficit fiscal» inflat de 16.000 milions que Catalunya reclama a l’Estat. 

Afortunadament, el vot és lliure i cadascú disposa del seu com li ve més de gust. I així ha de ser. Però quan veig alguns mítings independentistes no puc evitar pensar en el ‘Titanic’ enfonsant-se mentre l’orquestra toca i alguns brinden amb xampany. ¿O seria amb cava?