L’estranya dedicatòria de Salvador Illa
Després de l’èxit de l’‘operació’ Illa a Catalunya, Sánchez pren ja mesures a Andalusia per apartar Díaz del cartell electoral socialista
El febrer va acabant embolicat en paper de vidre. L’atmosfera política és abrasiva. La coalició PSOE-Podem sent una atracció incontenible pel joc de la ruleta russa. L’esquerra espanyola sua i delira de nou com a l’estiu del 2019, com hipnotitzada per la nit xopa en un local de Saigon dies abans de l’entrada del Vietcong. Només que ara habita a la Moncloa.
Els socis de l’aliança agafen per torns el Colt Python, fiquen una bala al tambor i el fan girar amb enèrgica delicadesa. Lleis d’igualtat. Clic. Regulació dels lloguers. Clic. Disturbis al carrer. Clic. Discussió sobre la monarquia. L’índex es corba sobre el gallet, el martell retrocedeix..., clic.
La intensitat dels focus i el temps d’exposició saturen la imatge política. Tots els ulls són captius d’aquesta congestió infinita. Però fora de l’abast dels reflectors, hi ha una altra vida política. La política és l’art del que no es veu, li agrada dir a Iván Redondo, spin doctor i cap del gabinet del president del Govern.
‘Spin doctors’
L’última nit electoral catalana, el guanyador, Salvador Illa, va fer una cosa molt infreqüent. A l’hora dels agraïments, els candidats no solen esmentar els seus assessors de comunicació. Se suposa que l’agraïment va inclòs al contracte i els spin doctors acostumen a moure’s amb més comoditat i destresa fora del feix de llum. Però Illa va esmentar Redondo i el seu adjunt en el gabinet de Pedro Sánchez, el sociòleg i politòleg Francisco Salazar, expert en l’exploració de l’opinió pública. Tots dos estaven aquella nit a la seu central del PSC, a Barcelona.
Redondo, que ha desbrossat el camí de Sánchez des del no-res fins a la Moncloa, té gran influència en el president, tot i que segurament no tanta com suggereixen algunes llegendes politicoperiodístiques. L’epopeia màgica atrau sempre més que la realitat crua. Però el cert és que l’operació de recanvi de Miquel Iceta per Illa com a cap de cartell electoral es va forjar al laboratori de Redondo i Salazar a la Moncloa.
Enemiga íntima
Després de l’èxit de l’‘operació Illa’, aquest laboratori ja pren mesures a Andalusia. I les computa. El resultat electoral català reforça Sánchez en el forcejament amb la seva íntima enemiga Susana Díaz per apartar-la del lideratge del PSOE andalús. I el càstig infligit al PP i Cs enforteix l’esperança dels socialistes de recuperar el seu feu idiosincràtic del sud. Les eleccions andaluses estan més a prop del que sembla, l’any vinent.
Notícies relacionadesDíaz rebrà en el seu moment una proposta similar a la que va arribar a Iceta. El líder socialista català va comprendre immediatament l’oportunitat i la profunditat de la jugada, també la seva utilitat. Però Iceta, a diferència de Díaz, no partia d’una situació d’hostilitat amb Sánchez, al contrari.
L’andalusa ha reiterat aquesta setmana la seva voluntat de seguir al capdavant del PSOE a la seva comunitat i de batre’s amb qui sigui necessari, la ministra María Jesús Montero inclosa. Bé, és de manual que les parts es reafirmin abans d’entrar en negociació, sobretot quan aquesta no s’entreveu amistosa.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.