8-M

Reines del tauler

Les escaquistes també competeixen en un tauler de micromasclisme i geopolítica

2
Es llegeix en minuts
Reines del tauler

Sabrina Vega és una escaquista premiada, però aquesta setmana ha vist reconegut el seu talent en una faceta que no és precisament la que li ha donat prestigi. La seva retirada fa tres anys d’un campionat mundial a l’Aràbia Saudita, en denúncia per la situació que passen les dones al país, va fer que li hagin concedit el Premi Nacional de l’Esport per les seves qualitats cíviques. El seu al·legat combinava la defensa de la seva capacitació professional i la reivindicació més elemental, però té una càrrega de profunditat: mentalitzar-se contra normes tan injustes implicava tal esforç i temps que era inassumible competir al màxim nivell en un lloc on els drets de la dona no estan reconeguts. Sabrina Vega i moltes altres dones que han volgut competir professionalment en escacs han afrontat partides en diferents taulers de joc, el que marquen els quadros negres i blancs on fan lliscar les peces amb mestria, sí, però també el de la geopolítica i el micromasclisme diari. 

Cada vegada més dones reals s’obren pas en esports masculinitzats. El 2020 ens va donar la primera dona àrbitre en la Champions, Stéphanie Frappart, i malgrat la pandèmia, el futbol femení s’ha reivindicat amb jugadores de primer nivell i ha trobat referents com Megan Rapinoe, que aquests dies publica llibre. L’esport base és en tot cas el punt clau per a la projecció de les futures generacions. Sabrina Vega posa la mateixa determinació a competir en certàmens internacionals que la que mostra en el fet d’animar els més petits a jugar, i a través de les xarxes socials i fins i tot a Twitch fomenta l’afició pels escacs.

El 2015 el Congrés va reclamar que els escacs fossin assignatura escolar i en línia similar s’han manifestat des del Parlament Europeu fins al Parlament, que va ser pioner el 2010 en la seva defensa amb una declaració que considerava els escacs «d’utilitat pública» i que instava el Govern a fomentar-los.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Notícies relacionades

Vega és una reina del tauler, però n’hi ha altres que s’hi acosten. En la seva xerrada al 3º Festival d’escacs de Salamanca, el mes passat, la mestra va relatar com va aprendre a jugar amb 8 anys, a través d’una activitat extraescolar, i va participar en la seva primera competició nacional de seguida. Totes les companyes que es va anar trobant en aquest camí a través de l’adolescència van abandonar amb la maduresa. La professionalització és el gran repte de l’escaquista: si el percentatge femení en etapes adolescents ja baixa al 16%, cau fins al 6% en l’edat adulta.  

Mentre Vega crida al recolzament incondicional de les vocacions en les dones i suggereix que «ens retirem abans de temps potser perquè sentim la solitud», en un altre tauler de joc escolar, una nena de 10 anys barcelonina comença a fer els seus primers passos competint a classe amb els seus companys, i ja viu la passió dels escacs, del repte intel·lectual, de l’autoestima d’enfronta-se amb els altres i descobrir que pot ser millor. També la microindignació perquè es facin grups excloents, perquè no pugui competir amb qui vol, perquè no pot demostrar tot el que sap. No estarà sola si l’acompanyem entre tots. 

Temes:

Escacs Dones