Àgora

Josep Baselga, un llegat més enllà de la ciència

El tità de la lluita contra el càncer va ser un líder visionari, un lluitador amb un magnetisme fascinant

3
Es llegeix en minuts
Josep Baselga, un llegat més enllà de la ciència

Josep Baselga, el tità de la lluita contra el càncer. Aquest guerrer a qui el destí no li va donar cap arma per entaular la seva batalla més important. La de la seva pròpia vida.

La notícia de la mort del doctor Josep Baselga ens va colpejar per sorpresa diumenge passat. Immediatament es van succeir les mostres d’afecte cap a la família i de reconeixement i admiració per la figura de qui, sens dubte, serà recordat com un dels principals científics del nostre país, amb un impacte internacional extraordinari. Aquesta reacció de carinyo, d’una magnitud tremenda, ha sigut unànime a la nostra societat i és per això pel que he volgut deixar passar uns dies per emfatitzar, si és possible, amb aquestes línies, l’extraordinària tasca que Baselga va desenvolupar a la Fundació Fero des del seu compromís envers la ciència i, per damunt de tot, amb els seus pacients.

Perquè Baselga esdevé per credo i convicció l’arquetip de científic humanista que situa el pacient al centre de tota la seva feina. Tenia una ment ràpida i brillant, capaç de fer tangibles les seves idees en espais de temps curts. Gran impulsor de l’innovador concepte d’investigació oncològica translacional, aplicant als pacients l’abans i de la millor manera possible els avenços del laboratori.

No obstant, i com a presidenta de la Fundació Fero, que ell va crear i va impulsar, voldria fer una reflexió sobre la persona de Josep Baselga més enllà dels seus assoliments com a investigador, àmpliament glossats pels seus col·legues en dies recents.

Per mi, Josep Baselga va ser un líder visionari, un lluitador amb un magnetisme fascinant. Tenia l’extraordinària capacitat de veure més enllà dels límits que de vegades ens autoimposem la resta dels humans. Ho va demostrar en la seva implacable lluita contra el càncer. Ell sempre deia «el càncer el curarem», així, en primera persona del plural, perquè aconseguia fer-nos sentir a cadascun de nosaltres, des de qualsevol que fos la nostra responsabilitat, part indispensable d’aquest gran repte.

Hereus del seu esperit

Dijous passat, en el transcurs del funeral en què familiars, col·legues i amics li vam donar l’últim adeu, la immensa tristesa que m’embargava es va tenyir d’optimisme i esperança al sentir les paraules que li van dedicar els seus fills. Vaig entendre que Josep Baselga, el lluitador, el líder, havia aconseguit traslladar-los l’ambició, la determinació i la voluntat de tenir un impacte positiu en la societat.

Nosaltres, el patronat i el petit gran equip de la Fundació Fero, ens sentim també hereus de l’esperit de Josep Baselga i afrontem amb renovades energies i entusiasme els objectius que al seu dia ens vam marcar al costat d’ell.

Jo mateixa, avui més que mai, he d’agrair-li a Josep Baselga la confiança que va dipositar en mi al succeir-lo en la presidència de la Fundació Fero. No era una tasca fàcil. Va resultar un repte per a mi, amb el precedent del seu potent lideratge i la seva capacitat d’injectar l’energia, l’optimisme i l’orgull de pertànyer a un projecte comú en benefici de tota la societat.

Crec que una de les iniciatives que millor reflecteixen l’esperit i el llegat del doctor Baselga són les Beques Fero que ell mateix va impulsar amb la idea de retenir i atraure talent jove que nodrís els centres d’excel·lència del nostre país. Gràcies a aquestes ajudes, més de 30 joves investigadors en els últims 10 anys han aconseguit quedar-se o tornar al nostre país per desenvolupar les seves carreres en l’àmbit de la investigació oncològica translacional de primer nivell.

Acabo amb unes paraules d’un dels beneficiaris de la Beca Fero: «Al costat del doctor Baselga vaig aprendre a mirar el càncer sense resignació. No com una derrota sinó com un repte que cal afrontar i contra el qual lluitar cada dia».

Notícies relacionades

I jo afegeixo: «Fins que ho aconseguim».

Gràcies, Pepe.