Esfera privada
La filla secreta del poeta Mahmoud Darwish
No han deixat d'aparèixer articles i conjectures de tota mena de gent, amics inclosos, i les xarxes socials treuen fum a causa de les variades opinions expressades
Els versos del gran poeta palestí Mahmoud Darwish, mort a l'exili l'agost del 2008, figuren entre els més apreciats pels lectors de poesia al món àrab, i s'han traduït a innombrables idiomes. És natural que s’escrigui sobre ell, especialment al Pròxim Orient, on la poesia conserva un valor transcendent que ha perdut a Occident. No és estrany trobar àrabs de totes les edats que coneguin de memòria milers de versos i els recitin a qualsevol hora. L’eloqüència de la declamació, que Darwish dominava, és una activitat de notable prestigi, tot i que en els últims anys, amb l’avenç dels mitjans audiovisuals i les xarxes socials, està perdent empenta entre els joves.
Els poetes, especialment els bons, gaudeixen d’una autoritat social considerable. Sovint s’escriu sobre ells, com va passar el 6 de juny del 2020 al diari panàrab de Londres ‘Al Quds al Arabi’. Aquell dia va aparèixer un article sobre Mahmoud Darwish escrit pel novel·lista i poeta sirià Salim Barakat, amic pròxim i confident de Darwish. En principi no era més que un altre escrit elogiós d’un dels poetes més cèlebres de la seva generació, però unes quantes paraules inesperades cap al final del text van proporcionar una sorpresa.
Barakat va revelar que Darwish havia tingut una filla d'una relació d'una nit amb una dona casada. A partir de llavors no han deixat d’aparèixer articles i conjectures de tota mena de gent, amics de Darwish inclosos, i les xarxes socials treuen fum a causa de les variades opinions expressades. Des de qui defensa el dret de Darwish a la seva privacitat i acusa Barakat de desenterrar una circumstància que Darwish va voler enterrar, fins a feministes que denuncien un episodi més de la misogínia regnant al món àrab. Els qui defensen el dret a la privacitat de Darwish tenen davant els qui afirmen que al ser un personatge públic no tenia de vida privada. El debat no ha perdut manxa des de l’estiu.
Notícies relacionadesDarwish va néixer el 1941 en un poble de la Galilea al si d’una família acabalada que posseïa terres, però set anys més tard, quan es va establir l’Estat d’Israel, la família va perdre les terres, va veure com l’Exèrcit israelià destruïa la seva casa i va haver de refugiar-se al Líban. No obstant, excepcionalment els israelians els van permetre tornar, no a les seves antigues possessions, sinó que els van deixar establir-se a la zona costanera d’Acre, al nord de Haifa. El 1970 Darwish va anar a estudiar a Moscou, la capital de la Unió Soviètica, però un any després va deixar la ciutat i va viatjar a Egipte i el Líban. El 1973 es va afiliar a l’Organització per a l’Alliberament de Palestina (OAP), cosa que va fer que Israel li prohibís l’entrada al país. No obstant, dues dècades després, el 1995, li van permetre entrar quatre dies per assistir al funeral d'Emile Habibi, un altre cèlebre escriptor palestí autor de la molt recomanable novel·la 'Said el pesoptimista', traduïda brillantment per la professora de la Universitat de Barcelona Leonor Martínez.
Mahmoud Darwish es va casar dues vegades, primer amb l'escriptora Rana Kabbani, de qui es va divorciar als anys vuitanta, i després amb la traductora egípcia Hayat Heeni. Amb cap de les dues dones va tenir fills, de manera que l’enigmàtica filla de qui parla el seu amic Barakat és probablement l’única descendent del poeta palestí. Avui la identitat de la jove és un misteri. Ningú sap si algun dia algun amic de Darwish, o la mateixa filla, si és que n’està al corrent, completarà la història.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.