Reivindicació feminista

Tot el saber de la humanitat visible a la Viquipèdia

Perquè la Viquipèdia catalana serveixi per promoure el coneixement universal ha d’evitar criteris que invisibilitzin les dones

3
Es llegeix en minuts

La Viquipèdia no podrà assumir el seu objectiu que cada persona del planeta tingui «accés lliure a tot el saber de la humanitat», sense incorporar criteris per evitar invisibilitzar les dones. Facilitar l’accés al saber de les dones, les aportacions del 52% de la humanitat, hauria de ser prioritari per aconseguir aquesta universalitat, tal com apliquen altres viquipèdies.

El col·lectiu Dones amb Categoria ha llançat la campanya per reclamar la necessitat de categoritzar les dones per raó de sexe a la Viquipèdia. Sota el lema «Volem que les dones siguin visibles a la Viquipèdia: no volem estar en categories masculines», reclamen la creació de categories de dones científiques, dones enginyeres, dones nedadores, dones periodistes, dones polítiques, per ser localitzables i poder promoure la seva contribució en cada àmbit.  

Tot i que resulti increïble, tractant-se d’una entitat jove, basada en les tecnologies més avançades, en l’Europa dels drets i llibertats, els últims anys la Viquipèdia catalana ha decidit diverses vegades negar la incorporació de categories de dones plantejades per persones editores del projecte. Un despropòsit per a la seva missió de divulgació del coneixement de forma universal.

El 2001, perquè el Cercle del Liceu esmenés l’exclusió de la meitat de la població i admetessin les 10 primeres dones, van haver de superar una tensa assemblea de més de vuit hores per canviar els estatuts, una polèmica pública quan es va rebutjar l’ingrés a les 10 primeres dones que ho van sol·licitar, entre les quals, Montserrat Caballé, i la dimissió d’una junta. La paradoxa rau que, 20 anys després, les dones formen part d’un club tradicional i la jove Viquipèdia catalana no accepta categories de dones.

Precisament, en el 20è aniversari d’aquesta organització, nascuda amb l’esperit de la xarxa, de contribució altruista, d’usos col·laboratius de la tecnologia, de coneixement obert... ¿Com es pot permetre basar-se en arguments tan retrògrads? Precisament, en les comunicacions del 20è aniversari destaquen com un dels aspectes que cal superar que només hi hagi un 18,44% de biografies de dones, tot i que s’han superat les 30.000 biografies. Seria molt més eficaç visibilitzar les biografies de dones existents per animar que hi hagi noves contribucions.

Una bona eina

Una bona einaLa Viquipèdia hauria d’incloure categories femenines, per ser una una bona eina documental. Actualment no resulta útil com a tal si es pretén incloure dones. En el cas que afrontis un treball de divulgació científica i busquis dones de diverses disciplines, és molt més pràctic acudir a les viquipèdies espanyola, francesa o anglesa. 

Reconec la meva gran decepció. Per a les persones que creiem i apostem per la potencialitat de les TIC , aquesta capacitat que tenen per crear projectes col·laboratius per al bé comú, queda truncada per les creences patriarcals. La tecnologia ens permet grans projectes, però tant els qui creen algoritmes d’intel·ligència artificial amb biaixos, com els que decideixen no incloure categories a la Viquipèdia, en són els responsables. No és la tecnologia, ho són les creences sexistes.

Cada vegada que les dones han intentat moure obstacles per accedir o tenir espais propis apareixen arguments per no modificar l’statu quo. En aquest cas, l’argument esgrimit consisteix que el ‘culpable’ és el llenguatge genèric masculí –molt discutible, un altre debat, sens dubte–, però no es tracta de criteris lingüístics, sinó de classificació ontològica per categories. De fet, en altres viquipèdies, com l’anglesa, la francesa, l’alemanya o l’espanyola, s’aborda la inclusió de categories femenines.

Notícies relacionades

La campanya #DonesAmbCategoria pretén visibilitzar un problema: no existeix cap justificació per no categoritzar les dones per sexe. Acceptar que només es poden crear categories en masculí és invisibilitzar la presència de dones, una idea que hauria de ser inacceptable al segle XXI.

Perquè la Viquipèdia catalana serveixi per promoure el coneixement universal, ha d’incloure els grans homes i les grans dones de la història, tots ells i totes elles. Volem que les dones siguin visibles a la Viquipèdia.

Temes:

Dones Feminisme