Àgora

Vacunes a l’abast de tothom

Amb la pandèmia hem après que la manera més efectiva de lluitar és globalitzant la resposta

2
Es llegeix en minuts

Si alguna cosa ens ha ensenyat la Covid-19 és el seu caràcter global. Ha impactat a tothom, sense excepcions, a una velocitat i escala mai abans vista. I ha deixat un rastre que cuejarà durant temps en forma de crisi sanitària, social, econòmica i educativa. Però de la pandèmia també n’hem après que la manera més efectiva de lluitar contra ella és globalitzant la resposta i això significa tractaments i vacunes per a tothom, independentment dels seus recursos econòmics. 

Aquesta és la màxima del Mecanisme d’Accés Mundial a les Vacunes Covid-19, conegut com a Mecanisme COVAX. Una operació logística i sanitària sense precedents en la qual hi estan implicades 171 economies mundials, liderada per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i l’Aliança Mundial per les Vacunes (Gavi), amb l’Unicef com a aliat clau, i que impulsa una distribució de la vacuna de manera equitativa, ràpida i solidària evitant que sigui acaparada pels països rics. 

COVAX és també una revolucionària col·laboració mundial. Per posar-lo en marxa ha sigut necessari que governs, científics, organitzacions sanitàries i de la societat civil, entre d’altres, unissin esforços i posessin fil a l’agulla per accelerar el desenvolupament, la producció i l’accés a proves, tractaments i vacunes contra la Covid-19. Tot un desafiament que ja ens ha ofert les primeres dosis d’èxit. 

El 24 de febrer Ghana es convertia en el receptor històric del primer enviament de vacunes a través del Mecanisme COVAX. Posteriorment a la llista s’hi van afegir Costa d’Ivori, la República Democràtica del Congo, Angola i Nigèria, i s’espera que abans d’acabar l’any, fins a 92 països d’ingressos baixos, mitjans-baixos i en contextos humanitaris hagin sigut receptors de la vacuna. 

L’objectiu final: immunitzar un planeta sencer. Un repte que pot ser difícil de digerir, a data d’avui, però no és ni de bon tros impossible. Ho sabem del cert perquè les vacunes, tot i que són petites en dimensions espacials, són immenses en eficàcia. S’han convertit en l’eina més efectiva i segura per prevenir malalties mortals, especialment per a la infància en situació de més vulnerabilitat. 

Notícies relacionades

Les vacunes salven cada any prop de tres milions de vides de nens i nenes, això són cinc cada minut. Per contra, fins i tot sabent-ho, hi continua havent infància sense vacunar, la qual cosa significa que es produiran milions de morts que es podrien evitar. 

Així doncs, el brot de coronavirus ens ha recordat la vulnerabilitat del món sencer davant una amenaça de salut pública, però també ens ha demostrat el privilegi de comptar amb una immunització com a escut protector. Un escut que s’ha de propagar i estar preparats per defensar-lo. I a l’Unicef, estem, amb els nostres 75 anys d’història i experiència i sent el proveïdor de vacunes més gran del món. Això ens avala i ens situa dins d’una aliança històrica que contribueix al titànic esforç mundial d’acabar amb la pandèmia. Una carrera a contra rellotge de la qual ningú estarà fora de perill fins i tot que tots, absolutament tots, estiguem fora de perill.