Assignatura

L’ocupació no és cosa d’emprenedoria

¿Per què els conservadors són favorables a parlar d’autoocupació a les aules i els progressistes mostren hostilitat a fer-ho?

3
Es llegeix en minuts
Barcelona 10 02 2021 Sociedad Aula de bachillerato del Institut Escola Costa i Llobera  Foto Ferran Nadeu

Barcelona 10 02 2021 Sociedad Aula de bachillerato del Institut Escola Costa i Llobera Foto Ferran Nadeu / Ferran Nadeu

Els organitzadors del II Congrés de Professors d’Economia a Secundària i Batxillerat m’han convidat a participar en el seu segon congrés nacional. Una de les reivindicacions d’aquest col·lectiu d’ensenyants és la inclusió de matèries relacionades amb l’ensenyament de l’economia i de l’emprenedoria en els tres cursos de secundària obligatòria (ESO) i a batxillerat.

No obstant, a diferència de l’anterior llei d’educació del govern del Partit Popular, la LOE, la nova llei d’educació de govern del PSOE i d’Unides Podem, la LOMLOE, no ha inclòs aquestes matèries en el nou currículum escolar general. Ha deixat a la discrecionalitat de les autoritats educatives de cada comunitat autònoma l’incloure o no matèries optatives sobre economia i cultura de l’emprenedoria en els cursos de l’educació secundària obligatòria (ESO).

La diferència entre les dues lleis és intrigant. Els conservadors i liberals volen que a l’ESO s’ensenyi «emprenedoria». Els progressistes no ho veuen necessari. ¿Quina mena de visions i prejudicis hi ha darrere de la defensa o el rebuig de la idea d’ensenyar la cultura de l’«emprenedoria» als estudiants de secundària? ¿Per què els conservadors són favorables a parlar d’emprenedoria i els progressistes mostren hostilitat a fer-ho?

Una possible resposta és la visió diferent que tenen uns i altres sobre com repartir entre individus, empreses i Estat els riscos de viure en una economia de mercat. En particular, de la solució a l’atur. Els conservadors i liberals tendeixen a explicar l’atur com el resultat de la falta d’emprenedoria dels aturats. Desvien els riscos cap a ells. Per això busquen la solució en el foment de la cultura de l’emprenedoria personal. Els progressistes rebutgen aquesta visió. Consideren que l’ocupació és també responsabilitat de les empreses i de l’Estat.

Sembla evident que l’elevat atur no pot atribuir-se a una falta d’emprenedoria de les persones aturades. La quantitat d’ocupació que hi ha en un moment determinat en un país depèn tant de l’oferta de treball per part les persones que volen treballar com de la demanda de treball que fan les empreses i el sector públic. Aquesta demanda pot augmentar amb polítiques adequades, especialment en temps de pandèmies.

Al seu llibre ‘Buena economía para tiempos difíciles’, l’indi Abhijit V. Barnejee i la francesa Esther Duflo, matrimoni i guanyadors del premi Nobel d’Economia 2019, expliquen una bonica i il·lustrativa història sobre la importància del paper de l’Estat en la creació d’ocupació en temps de pandèmia: «Molts visitants de la ciutat de Lucknow, al nord de l’Índia, acudeixen a un monument gegant indomusulmà del segle XVIII situat a la ciutat vella. Es diu Bada Imambara. És estrany entre els edificis d’aquell període, perquè no és un fort, ni un palau, ni una mesquita, ni un mausoleu. Els guies expliquen moltes històries sobre ell, sens dubte modulades per adaptar-se al gust de l’audiència. A Abhijit li van dir que forma part de la defensa del regne contra l’invasor, el raj britànic, tot i que ni de bon tros sembla un fort. De fet, va ser construït el 1784 per Asaf al-Dawla, el rei d’Awadh, per donar treball als seus súbdits, víctimes de la fam perquè les seves collites s’havien fet malbé».

Notícies relacionades

Duflo i Banerjee expliquen també per què el projecte va requerir molt més temps del previst: «El que els treballadors construïen durant el dia, les elits ho destruïen durant la nit. La idea era donar a les elits, que també vivien de l’agricultura i, per tant, tenien la mateixa fam que els altres, una manera de guanyar prou per viure. Com que eren aristòcrates, preferien morir abans que la gent sabés que passaven aquestes greus dificultats. D’allà l’artifici dels treballs nocturns». El paper de l’Estat en temps de pandèmia és essencial.

L’atur no es resol només dient a la gent que ha de ser emprenedora. Però, acceptada aquesta premissa, penso que té sentit familiaritzar els estudiants d’ESO amb el funcionament d’una economia de mercat moderna.