Àgora

El sector financer com a palanca per a la consecució d’un entorn sostenible

L’activitat bancària i financera serà una decidida impulsora de l’acceleració del canvi cap a un món millor i més sostenible

2
Es llegeix en minuts

El sector financer viu immers en un procés de transformació constant provocat pel propòsit d’oferir un servei de valor als seus clients en un escenari complex, competitiu i sota una estricta regulació, però és també peça clau com a palanca transformacional de l’entorn. L’onada de digitalització en la qual viu el sector no ha assolit encara la cresta, i potser mai l’assoleix: els consumidors canviem, hi ha nous actors al sector i tecnologies que fan més accessible l’aparició de nous models de negoci, per tant, menys barreres d’entrada i més competència.

Surfejant aquesta onada de la transformació contínua, el sector financer (i no és l’únic) se suma amb força a contribuir en els aspectes de millora mediambiental, social i de govern corporatiu, com elements clau per ajudar en la consecució dels objectius de canvi climàtic, drets humans i ètica en els negocis o, dit d’una altra manera, per a la consecució dels 17 Objectius per al Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030. La seva aportació, com passa per a companyies de certes característiques en qualsevol sector, es transparenta, principalment, a través dels estats d’informació no financera on es reporten els indicadors ASG (Ambientals, Socials i de Govern Corporatiu).

El sector materialitza la seva transformació interna desenvolupant les accions necessàries per a la seva evolució cap a un model més sostenible amb accions que van des de la inclusió dels esmentats aspectes en els seus objectius estratègics, a la retribució variable dels seus directius, adaptació organitzativa amb direccions específiques representades directament o indirectament en els comitès de direcció, evolució dels models de gestió de riscos, establir els canals necessaris que acostin el servei a qualsevol client independentment de la seva ubicació geogràfica (redueix la necessitat de mobilitat i la despoblació); fins a ser més eficient en els usos de subministraments, invertir en mobilitat elèctrica o fer ús de materials reciclables.

Notícies relacionades

Dit això, la banca juga també un paper rellevant que històricament s’ha articulat mitjançant la seva col·laboració en la transformació de la societat a través de les fundacions bancàries i la seva obra social i que avui complementa amb la priorització del finançament, inclosa la indexació al preu de la consecució d’objectius de sostenibilitat, i inversió en projectes sostenibles, que redunda en una acceleració del desplegament de models més alineats amb la consecució dels ja comentats ODS i les seves 169 metes de l’Agenda 2030.

Actualment, l’informe UNECE (Comissió Econòmica per a Europa de les Nacions Unides) ‘Is the UNECE region on track for 2030? Assessment, stories and insights’ estableix que el grau de consecució actual de les 89 metes avaluables (per a les 80 restants encara no hi ha dades fiables), projecta només el compliment de 23, si se segueix amb la progressió actual. En aquest context, la banca espanyola situa tres bancs entre els 10 primers en el rànquing de milions mobilitzats en l’àmbit de sostenibilitat (2n, 6è i 9è), més de 10.500 milions d’euros, amb una quota que supera el 13,5% a nivell mundial. Addicionalment, el sector situa cinc entitats financeres entre les 19 companyies espanyoles que conformen l’índex Dow Jones Sostenible. Queda molt camí per recórrer, però el sector financer continuarà sent, des de la seva funció i capacitats, ferm i decidit impulsor de l’acceleració del canvi cap a un món millor i més sostenible.

Temes:

Bancs