L’antisemitisme com a odi transversal

Dos estudis publicats als EUA constaten l’augment de la intolerància envers els jueus al país que aquests consideren com el més segur del món

3
Es llegeix en minuts
L’antisemitisme com a odi transversal

Dos estudis publicats aquests dies aporten dades inèdites sobre l’antisemitisme que, probablement, es poden extrapolar des dels Estats Units, on s’ha confeccionat la investigació, a altres latituds. El primer treball aborda l’antisemitisme en relació amb la dreta i l’esquerra i constata que ha crescut en aquest gran país, que els jueus consideren des de fa dècades el lloc més segur del món, de la mateixa manera que van considerar altres santuaris d’Europa abans que es convertissin en infern.

Revela que les persones conservadores presenten més inclinació a l’antisemitisme que els liberals d’esquerres, una cosa que ja se sabia, però mostra que dins de la ideologia conservadora els més joves són els més antisemites. La dada preocupa els dirigents de la comunitat, per les repercussions que pugui tenir a mitjà termini en la política dels EUA pel que fa als jueus i, també, en la seva política respecte a Israel. No obstant, els americans liberals, i més específicament els qui són més d’esquerres, projecten sobre els jueus una responsabilitat directa en relació amb les controvertides polítiques d’Israel al Pròxim Orient.

En el sondeig, preparat pel professor Eitan Hersh, els afiliats a la dreta, joves i grans, tenen més tendència que els liberals a creure que els jueus ostenten massa poder, que són més lleials a Israel que als EUA, i són més partidaris de boicotejar Israel per protestar contra les polítiques d’aquest país. Mentre que el 35 per cent dels americans, en la categoria de molt conservadors, creuen que els jueus tenen massa poder als Estats Units, només el 5 per cent de la categoria dels molt liberals comparteixen aquesta opinió; uns resultats similars es donen en els dos grups quan se’ls pregunta si creuen que els jueus són més lleials a Israel que als EUA.

Segons l’opinió del professor Hersh, el mandat de Donald Trump ha ajudat a normalitzar l’antisemitisme en l’esfera pública, malgrat que Trump ha afavorit Israel com cap altre president en la història dels EUA. La conclusió de l’estudi indica que a l’esquerra «és molt menys dominant» l’antisemitisme que a la dreta. És xocant, per tant, que malgrat que els conservadors tenen més tendència a l’antisemitisme, Israel hagi posat la majoria dels seus ous al niu dels conservadors, una cosa que potser s’expliqui perquè els conservadors tenen una aversió congènita a l’islam i els àrabs, una tendència no tan acusada entre els liberals. A més, la idea de justícia dels liberals és bastant diferent de la dels conservadors i col·lideix amb la brutal ocupació que impera als territoris palestins, cosa que al seu torn explicaria l’aversió d’Israel cap a l’esquerra occidental.

Notícies relacionades

El segon estudi, portat a terme per tres professors americans per a la coneguda revista jueva ‘Tablet’, descobreix, no sense certa sorpresa, que la intolerància i l’antisemitisme no estan lligats a la falta d’educació, com habitualment es pensa, sinó que es donen amb més freqüència entre les persones més cultes i formades. En aquest sentit, s’ha recordat que en la Conferència de Wannsee de 1942, quan es va decidir l’aniquilació de la població jueva d’Europa, dels 15 participants, vuit tenien títol de doctor i la resta tenia una educació considerable.

L’antisemitisme, com l’odi en general, apareix en els dos estudis com un fenomen transversal, que travessa l’espectre de dreta a esquerra amb poques diferències d’edat, tot i que més freqüent entre els joves, des dels americans amb escassa cultura als que tenen una educació d’elit, i destaquen que pot ser més freqüent entre les persones més cultes. L’antisemitisme, i l’odi en general, són certament més propis de la dreta. En vista d’aquests resultats, no deixa de ser curiosa la paradoxa que Israel hagi declarat la guerra a l’esquerra i s’hagi aliat estretament amb els corrents polítics més nacionalistes, és a dir més de dretes, i sovint amb clars caires antisemites, una cosa que no només passa als Estats Units sinó que també s’observa a Europa, cosa que probablement és un error dels dirigents israelians, com han remarcat alguns líders jueus progressistes.