Qüestió global

La natalitat al nostre país continua baixant. ¿Cal preocupar-se o felicitar-se?

En absència de guerres i pandèmies i amb baixa natalitat, el resultat és una població que envelleix en el seu conjunt i això preocupa els governs

3
Es llegeix en minuts

Les dades del nombre de naixements a Catalunya el 2020 indiquen que ha sigut el més baix dels últims anys i també ho ha sigut a Espanya. La xifra de fills per dona en estat de procrear també segueix baixant situant-se al voltant d’1,24, una de les xifres més baixes del món. També en l’àmbit global aquest índex està baixant i pot arribar a la considerada com la taxa necessària per a la renovació de la població. Davant aquest fet alguns països miren d’estimular la natalitat. L’últim exemple ha sigut el de la Xina que, després d’haver tingut durant molts anys una política restrictiva permetent només un fill per parella, ara tracta d’estimular que tinguin dos o tres fills, sembla que amb poc èxit. La població humana ha estat augmentant de forma accelerada durant l’últim segle. Podríem preguntar-nos si no és millor acceptar que la baixada de la natalitat pot ser la manera de començar a reduir la població humana que no pot anar creixent indefinidament.

És un dels dilemes més importants a què ens hem d’enfrontar de forma global. Si observem com ha evolucionat la població humana podria ser que en l’inici de l’agricultura, fa uns deu mil anys, ja hi hagués algun milió d’humans presents als cinc continents. Es podria haver arribat al primer miler de milions al segle XVIII. Des d’aleshores el creixement de la població s’ha anat accelerant fins a arribar als actuals 7.000 milions. Les prediccions són que arribarem a un màxim de 10.000 milions d’humans entre el 2050 i el final del segle. Però ara el creixement ja no s’accelera i en algunes zones del món, com Europa o Amèrica del Nord, la població disminueix. Si la població continua creixent és sobretot per l’augment que es hi ha a l’Àfrica subsahariana, on els nivells de fecunditat són encara molt alts.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Notícies relacionades

En aquests moments de la nostra història, en què no hi ha grans conflictes bèl·lics com en el passat, si la població baixa és perquè el nombre de naixements disminueix. Les raons que fan que les parelles tinguin fills més tard i en un nombre reduït són essencialment socials i econòmiques. D’altra banda, l’esperança de vida es continua allargant a tot el món. Potser la pandèmia de Covid-19 la reduirà aquests dos anys, però probablement tornarà a créixer després. En absència de guerres i pandèmies i amb baixa natalitat, el resultat és una població que envelleix en el seu conjunt i això preocupa els governs. Implica falta de mà d’obra jove i una gran proporció de gent d’edat avançada que viu de pensions i que cal cuidar. Aquesta situació ha sigut tradicionalment solucionada per les migracions. Allà on la població és jove es produeix una emigració cap a les societats que envelleixen. Veiem com la pressió del sud cap al nord és cada vegada més forta, una tendència que no deixa de produir problemes d’adaptació.

La magnitud de la població humana és una de les raons que expliquen els canvis en el clima i altres efectes sobre el medi ambient que ens preocupen. Hi hem d’afegir el tipus d’activitat que els humans fem, com per exemple l’ús massiu de combustibles fòssils i altres recursos. Però és obvi que en un moment o un altre el nombre d’humans al planeta Terra s’haurà d’estabilitzar i proposar que anirem a poblar altres mons no arreglarà el problema. Per tant podríem dir que ens hauríem de felicitar que la població ja no creixi tant, però això implica per als països una proporció de gent gran i que s’han d’afrontar les tensions que plantegen les migracions. En aquestes condicions és comprensible que els països es preocupin de la baixa natalitat. Aquesta es produeix per diversos factors que inclouen l’entrada de les dones en el mercat laboral o el cost que té per a una parella criar i educar els fills. Aquests factors encara no es fan notar a certes regions del món, en particular a l’Àfrica subsahariana, on hi ha el creixement més gran de la població. És una evidència més que al món interconnectat en què vivim no hi ha solucions als grans problemes que es puguin prendre sense tenir en compte el que passa a la resta del planeta i la dinàmica de la població humana és un dels més importants.