La cinquena onada

Variant delta i els tabús

Crec que desemmascarar-nos, normalitzar i pensar que ja ha passat tot és precipitat; allà hi ha les tètriques xifres

1
Es llegeix en minuts
Variant delta i els tabús

Jordi V. Pou

¿Com hauríem de definir el contagi que es produeix entre els joves espanyols de ‘botellon’ i en viatges de fi de curs? La seva conducta suïcida indirecta és espectacular. Per no anomenar-la la soca dels ‘gilipolles’, Nieves Muñoz ens dona alternatives: sabatots, estufats, sòmines, capsigranys, bocamolls, caguetes, tanoques, llondros o enzes. Tot, menys ‘gilipolles’.

Després hi ha el tema que els adolescents ho han passat molt malament i que en realitat el que fan (una minoria) no és culpa seva sinó dels seus pares o de l’escola. Quin xollo. Escampant el virus sense pietat i a sobre amb la comprensió de pedagogs, psicòlegs i altres entomòlegs.

Per cert, ¿per què a la variant índia l’anomenem delta? Fins fa poc les variants eren la britànica, la brasilera, l’índia o la sud-africana. Ara són beta, gamma, delta... coses de l’OMS, que diu que no vol estigmatitzar els països d’on procedeixen les diferents soques. Una senyora em pregunta si al Delta de l’Ebre hi ha més casos. No és broma.

Les paraules tabús són paraules que evitem utilitzar perquè socialment estan mal vistes, fan referència a realitats considerades desagradables, vulgars, grolleres o políticament incorrectes.

Els eufemismes són els termes que s’utilitzen per reemplaçar una cosa que volem expressar però que pot resultar una mica dura o malsonant a les orelles de les altres persones. Vaja, que diem «reducció de personal» en lloc de dir «acomiadament», i diem «delta» en lloc de «soca índia». L’Índia és, per cert, el fabricant de més del 60% de les vacunes venudes a nivell global. Però l’OMS vol ser paternalista. Vaja, que, si no podem canviar les coses, canviem les paraules.

-¿Vostè d’on és?

Notícies relacionades

-De Gamma, però vaig néixer a Delta.

Els únics que es deixen de metàfores, d’eufemismes i d’hòsties són el personal sanitari. Vacunen, cuiden, curen i coneixen de prop la mort. Avui no soc optimista i crec que desemmascarar-nos, normalitzar i pensar que ja ha passat tot, és precipitat. Allà hi ha les tètriques xifres.

Temes:

Coronavirus