Llibres Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.
El respecte relatiu
Elizabeth Barrett Browning va advertir contra aquest tipus de respecte que en realitat és absolut menyspreu en el seu feminista ‘Aurora Leigh’
Continuo mesurant els anys com si anés a l’escola i els estius com un temps sense exàmens però en què reto comptes. Cap d’Any continua sent per a mi Sant Joan, el dia de la foguera i l’inici de la temporada de lectures dures. Aquest és el motiu pel qual vaig passar unes vacances seguint Nietzsche per Torí. També amb la calor vaig conèixer Alfanhuí, que a qui digui que no és dur el convido que llegeixi aquell tractat sobre el color i el créixer sent adult i en una mala ratxa. Faci-ho, i veurà com el nen dels ulls grocs es torna bufetada i mofa.
També a l’estiu vaig llegir ‘Middlemarch’, la millor novel·la del món, i «vaig conèixer» la seva autora, George Eliot, que aquest juliol va tornar a mi gràcies a ‘Ensayos y hojas de un cuaderno’, editat per La Uña Rota, un llibre que inclou crítiques literàries, assajos sobre filosofia alemanya o notes d’un quadern de viatge. Tot escrit abans que Mary Ann Evans es digués George Eliot i escrigués novel·les. Si una cosa bona tenen les bones és que et connecten amb les millors. I així, la lectura d’un dels seus articles, ‘Novel·les tontes de senyores novel·listes’, em va fer tornar de cap a les pàgines d’una altra dona brillant: Elizabeth Barrett Browning, ja que Cátedra va treure fa uns mesos una edició magnífica d’‘Aurora Leigh’, novel·la en vers que s’hauria de llegir a les escoles en lloc dels llibres que canvien el final o les trames dels contes per adaptar-los a les lleis i la moral actuals.
Notícies relacionadesI és que tot el feminisme és a ‘Aurora Leigh’: «No et satisfaran mai aquells elogis que els homes dirigeixen a les dones quan jutgen un llibre, no com una simple obra, sinó com a obra de simple dona, mostrant aquell respecte relatiu que no és sinó absolut menyspreu». Aquesta idea és també a l’article d’Eliot, on es queixa de l’abundància de títols vacus escrits per vanitat o per complir una missió, més que per la necessitat d’escriure. També ataca els homes condescendents que els lloen per raons com les emocions que susciten o «els principis ferms» que defensen. Com si tenir (o creure tenir) raó fes bo un llibre.
Per Eliot, la lloança moderada i la crítica severa són el millor homenatge, i adverteix: «No s’afanyin a publicar aquelles dones que no estiguin preparades per a les conseqüències». I és clar que amb «conseqüències» no es refereix a insults ni faltes de respecte. Les conseqüències són les d’un treball públic: la crítica, l’escrutini, que algú et posi medalles però també pegues. Barrett parla de poetes i Eliot, de novel·listes, no tant d’activistes (tot i que Eliot fa menció a les màrtirs), que és el tipus d’autor i autora que més es publicita avui i a qui s’elogia la causa, no la traça. Però de la mateixa manera que saber escriure no converteix ningú en escriptor, patir no dota ningú de talent. Sí que en tenien Barrett i Eliot, s’estigui o no d’acord amb elles. I en tanta quantitat que, després de llegir-les, se sent una petita, fins i tot casposa, i amb ganes d’escriure, però no de publicar.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.