Apunt
Massa alertes sobre la inflació
Les pujades de preus en energia, matèries primeres, béns industrials i importacions fan témer un mal més durador en l’economia
Ja se sabia que el 2021 seria un mal any per a la inflació. Després d’un 2020 de recessió i d’enfonsament dels preus, la recuperació del 2021 augurava un efecte esglaó per al qual analistes i polítics estaven preparats. Serà un efecte transitori, s’assegurava. Els experts del Banc Central Europeu continuen pensant que la inflació podria tardar fins a 2026 a arribar a l’objectiu del 2% que marca la política monetària.
No obstant, els preus de l’energia i la crisi mundial de matèries primeres estan afegint ja massa senyals d’alerta al tauler d’indicadors.
A Espanya, la taxa anual d’inflació va arribar al 4% al setembre (segons la dada avançada per INE) la taxa més alta en 13 anys. Segons Funcas, amb l’actual nivell de preus de l’energia, la taxa anual de l’IPC arribaria al 4,5% el desembre, amb una mitjana anual del 2,8% (la mitjana fins al novembre és la referència per a la pujada de les pensions del 2022). Aquesta fundació estima que, en aquest context, la inflació mitjana de l’any vinent també es mantindria entorn del 2,7%.
Notícies relacionadesL’energia és el que més ofega: les dades de l’IPC d’agost ja mostraven pujades anuals del 35% de l’electricitat; del 32% dels combustibles líquids o del 21% del butà. Però la pressió s’està traslladant als preus industrials i, amb l’espiral que li correspon, arribarà a salaris i pensions. L’índex de preus industrials va pujar el 18% a l’agost, la taxa més alta des de 1980 per l’energia sobretot, però també per la fabricació de béns intermedis com els productes químics o els de ferro i acer. La crisi de les matèries primeres es nota en els preus de les importacions. Aquest índex va pujar el 14% a l’agost, l’alça més gran de la sèrie (des de 2005) i les pujades, a més de l’energia, també afecta les indústries de l’alimentació, la fusta, el paper i els metalls.
Són massa senyals per confiar en un simple efecte esglaó.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.