Polèmica literària Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.
Per què Carmen mola poquíssim
S’insulta i s’humilia les dones que treuen el cap en entorns masculinitzats. I la dona que s’ha emportat el milió d’euros del Premi Planeta resulta que són tres homes
La llibreria La Insòlita del Poblenou dona tracte preferent a autores especialitzades en gènere fantàstic, ciència-ficció i terror. Un aparador amb llibres escrits per dones on deia ‘Jo llegeixo autores’ va ser suficient perquè a principis d’octubre es desencadenés un allau de ressenyes negatives de Google on acusaven la llibretera Carlota Gelonch d’antipàtica, incompetent, «misàndrica» i una mica del que fos. «Li falta la meitat del saber humà»: no com a la immensa quantitat de llibreries on pràcticament no hi ha autores, cosa que mai els ha molestat. «Em sembla fatal que només venguin llibres de dones»: tindrien tot el dret de fer-ho però no és el cas, llevat que Terry Pratchett, Isaac Asimov i tants d’altres siguin pseudònims masculins dels quals se servissin autores a l’ombra per poder publicar tranquil·les i rebre el reconeixement que es mereixien. Finalment, la campanya va tenir l’efecte contrari al desitjat: els usuaris van contraatacar inundant la pàgina de ressenyes positives i el benvolgut ‘efecte Streisand’ va acabar suposant una campanya de promoció brutal que una empresa com La Insòlita entenc que no s’hauria pogut pagar.
Si una llibreria que prioritza les autores ja subleva a alguns, l’existència d’un espai no mixt a un món com el dels videojocs (que aconsegueix destacar per la seva misogínia) desencadena violència i boicot massiu. És el cas del festival Gaming Ladies, que el 2017 va acabar veient cancel·lada la seva segona edició 24 hores després que se n’anunciés la data i el lloc. L’empresa que havia decidit hostatjar-lo, King, va declarar que no es podia garantir la seguretat de les assistents. El volum ingent d’assetjament, insults i amenaces que rep diàriament l’organitzadora de Gaming Ladies, la periodista especialitzada en videojocs Marina Amores, es fa difícil de dimensionar per a molts de nosaltres. Fins i tot un il·luminat del cau d’‘incels’ que és ‘Forocoches’ va invertir part de la seva vida, efímera i irrepetible, en denunciar-la a la Fiscalia per «discriminar els homes». La reacció violenta i desmesurada davant una iniciativa que promou simplement la presència de dones en un sector tan masclista i masculinitzat reforça encara més la necessitat d’un espai segur no mixt, però suposo que esperar que entenguin la ironia de la qüestió seria demanar massa. Fer un esdeveniment no mixte és discriminar, però insultar sistemàticament una dona a la que s'exposa públicament (com l’única jugadora de la Balloon World Cup) és llibertat d'expressió.
Els ‘podcasts’ ‘Deforme Semanal’ de Lucía Lijtmaer i Isa Calderón i ‘Estirando el chicle’ de Carolina Iglesias i Victoria Martín han guanyat un Ondas, premi més honorífic que pecuniari. Per edat i talent, si fossin homes, segurament estarien conduint els seus propis programes a mitjans convencionals. La dona que s’ha endut el milió d’euros del Premi Planeta guanyat ha resultat ser tres senyors: Jorge, Agustín i Antonio. Qui a aquestes alçades encara no li grinyoli absolutament res jo ja no espero que ho entengui.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.