La tribuna Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.
Cap a la sisena onada de covid-19?
Hem de ser prudents, mantenir mesures com la mascareta en interiors i insistir en la vacunació, ja que la sisena onada no està descartada.
Recentment, el director de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per a Europa, Hans Kluge, va afirmar que la regió podria registrar mig milió de morts més els propers tres mesos a causa del covidD-19. Això és degut al fet que en les últimes setmanes molts països d'Europa tornen a presentar incidències elevades de la malaltia i estan en una nova onada.
Si observem les dades presentades per l'OMS al seu lloc web per a Europa, podem veure mapejats tant les incidències de la malaltia per país i regió, com l'estat de vacunació i també dades estandarditzades sobre les formes en què els 53 països de la Regió Europea de l'OMS han intentat frenar o aturar la propagació comunitària del covid-19. Mostra sis tipus de mesures de salut pública: l'ús de mascaretes; el tancament de les escoles; el tancar oficines, negocis, institucions i operacions; les restriccions a les reunions; les restriccions a la circulació nacional; i les limitacions als viatges internacionals. L'abast, la gravetat i el moment de la seva aplicació també s'agreguen per produir una puntuació composta que és “l'Índex de Gravetat de les Mesures de Salut i Socials” que reflecteix la mitjana d'aquests sis indicadors.
Els països d'Europa que estan en pitjor situació els darrers 14 dies són Eslovènia, Croàcia i Geòrgia amb incidències de més de 1500 casos per 100.000 habitants, seguits d'altres països de l'Est. També presenten xifres elevades molts altres països com ara Bèlgica, els Països Baixos, Alemanya i el Regne Unit. Cal tenir en compte que la majoria de països han implementat mesures al llarg del temps tal com es posa en evidència al lloc web de l'OMS. De tota manera, alguns països d'Europa, sobretot els de l'Est, tenen percentatges de població vacunada molt baixos, inferiors al 50%, fet que pot estar relacionat amb l’augment de la incidència. Cal assenyalar que l'Estat Espanyol és un dels països amb majors percentatges de població vacunada (al voltant del 75%).
Al nostre país, encara que actualment les incidències són baixes, en les darreres dos setmanes estan augmentant. És molt important tenir en compte que l'epidèmia no s'ha acabat, malgrat la relaxació de les mesures de contenció. El virus continua present a la nostra societat i per tant cal continuar monitoritzant i observant l'evolució de la malaltia i del virus per poder actuar en conseqüència. I probablement, algunes mesures bàsiques com ara l'ús de les mascaretes als espais interiors, el certificat COVID per accedir a espais d'oci nocturn i una bona ventilació continuaran sent necessàries.
Notícies relacionadesEl fet que al nostre medi la vacunació es pugui considerar un èxit ajuda a contenir la malaltia i disminuir el percentatge de persones que la tenen de forma greu. Sabem que la majoria de persones malaltes ingressades a les Unitats de Cures Intensives no estan vacunades. Per tant, cal continuar insistint en la necessitat de la vacunació, sobretot en els col·lectius que tenen més resistències a vacunar-se. D'altra banda, des de la salut pública també cal avançar en la disminució de les bretxes en el percentatge de població vacunada segons el territori. Per exemple, a la ciutat de Barcelona, els barris de menor nivell socioeconòmic tenen una cobertura vacunal inferior, cosa que s'ha de tenir en compte a les campanyes de vacunació i seguir reforçat la necessitat d'administrar la vacuna sense cita prèvia en aquests barris.
Durant els darrers dos anys hem avançat molt en el coneixement de la malaltia, la seva monitorització, prevenció, capacitat de rastreig i tractament. Així, per exemple, el lloc web de la ciutat de Barcelona Covidaldia monitoritza diàriament la incidència de la malaltia per edat, sexe, nivell d'ingressos, barris i altres zones petites de la ciutat i és una eina molt útil per conèixer l'avenç del covid-19 i poder implantar les mesures necessàries si la malaltia torna a avançar. Hem de ser prudents i prestar atenció les properes setmanes per observar l'evolució del covid-19 ja que la sisena onada no està descartada.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.