Lluita contra la Covid-19 Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.
Vacunem-nos: és important
Ens trobem en un moment de la pandèmia diferent dels anteriors i fan falta noves estratègies
Aquesta setmana rebré la tercera dosi de la vacuna de la Covid-19. Al Regne Unit està disponible per als majors de 50 anys i, aprofitant que ja entro en aquesta categoria, vaig demanar hora ràpidament. No estic convençut que sigui imprescindible: malgrat que és cert que els anticossos van a la baixa amb el temps, no hi ha dades prou sòlides que diguin que una dosi extra reduirà encara més les complicacions greus i la mortalitat, que és el veritable poder de les vacunes. Però potser sí que jugarà un paper en disminuir els casos simptomàtics, i això seria important per al control de l’onada que comença.
Ens trobem en un moment de la pandèmia diferent als anteriors i calen noves estratègies. Els governs han confiat en un nivell alt d’immunització per aturar els contagis, malgrat que els experts els deien que aquesta no era la feina de les vacunes. Ara ens trobem que els casos no paren de pujar, principalment perquè des de finals de l’estiu, quan les corbes van tocar fons, s’ha anat imposant el marc mental que la pandèmia aquí s’havia acabat gràcies a la campanya de vacunació. Evidentment, no era cert.
La vacuna és una capa de protecció (possiblement la més important), però per si sola no és suficient. Si ens oblidem de les altres (mascareta, testos, distància, ventilació...), li estem posant les coses fàcils al virus. Això es veu clarament si es comparen les dades d’immunitzacions i casos. Itàlia té un 77% de vacunats amb pauta completa i una mitjana de 150 casos diaris per milió d’habitants. Però Portugal en té un 88%, amb gairebé 200 casos. A Espanya les xifres són del 80% i 100. Alemanya té una mica menys de vacunats que Itàlia, el 67%, i en canvi molts més casos, 570. Queda clar que la relació entre les dues coses no és directa. Per tant, no és una «onada dels no vacunats», com han proclamat alguns, sinó que ens afecta a tots perquè depèn de més factors.
Després d’adonar-se de l’error, la tàctica als països que encara no estan molt malament és fer tot el possible abans de tornar a aplicar mesures que ens costaran d’acceptar. Per això s’està accelerant la vacunació (sobretot terceres dosis i, aviat, menors de 12 anys, una de les franges on més està circulant el virus), i l’aprovació dels nous fàrmacs de la Merck i la Pfizer, que prometen reduir molt els casos més greus. El següent nivell, encara dins de les intervencions ‘light’, és ampliar l’ús del passaport Covid(és difícil que a Espanya es pugui fer més enllà dels entorns d’oci, per qüestions legals). L’objectiu continua sent evitar el col·lapse sanitari i la mortalitat, però és molt possible que això no es pugui aconseguir sense mesures més dures. Països com Àustria ja ho han hagut d’admetre mentre d’altres, com el Regne Unit, prefereixen acceptar el cost humà de no tornar a aplicar restriccions.
Cal tenir present, a més, que el virus segueix mutant si pot córrer lliurement. Ara hem descobert una nova variant a Sud-àfrica que té característiques preocupants. Els canvis que ha adquirit la podrien fer més infecciosa (una evolució que ja hem vist abans diversos cops) i, el que seria pitjor, més resistent als anticossos que hem generat. És aviat encara per saber quin impacte real tindrà aquesta variant, per tant hem d’esperar i vigilar. Podria ser que no s’implantés, malgrat que algunes dades suggereixen que comença a ser dominant al país on s’ha detectat primer, o s’escampés globalment. En tot cas, si cal, podríem produir en poc temps vacunes adaptades contra la nova variant.
Notícies relacionadesPerquè malgrat la mala premsa, les vacunes són un dels fàrmacs més efectius i segurs que existeixen. Les complicacions greus són rares i, per la seva naturalesa, no en tenen a llarg termini. Veure-les com una substància tòxica que s’ha d’utilitzar el mínim possible és absurd. I tampoc passa res si ens en posen més d’una a la vegada. Recordem els milions de nens que han rebut de cop les tres que inclou la triple vírica i que no han tingut cap problema.
Davant de les incerteses d’aquest hivern, el millor que podem fer és protegir-nos tant com puguem contra els dos virus amb més possibilitats de causar complicacions. Accepteu la tercera dosi de la vacuna de la Covid quan us l’ofereixin i demaneu també la de la grip si esteu en un col·lectiu vulnerable. I si algun professional us recomana el contrari, que a vegades passa, busqueu informació a fonts fiables i us adonareu ràpidament que la immensa majoria d’experts estan d’acord que més val ser prudent i aprofitar les eines que tenim a mà per protegir-se un mateix i la societat.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.