Llei mordassa Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Tenim un problema amb la policia

Un cos policial que es manifesta amb l’extrema dreta i que no és capaç d’abandonar la sinistra direcció de Via Laietana, pot tenir la força, però no té cap legitimitat

3
Es llegeix en minuts
Tenim un problema amb la policia

EFE/ J.J. Guillén

Dissabte passat, per primera vegada en democràcia, van sortir a manifestar-se a Madrid milers de policies per una cosa que no era la millora de les seves condicions laborals: s’expressaven en contra de la reforma de la ‘llei mordassa’ que promou el Govern. Als policies els van acompanyar Pablo Casado, Inés Arrimadas i Santiago Abascal i durant la marxa es van sentir crits constants en contra del Govern de coalició. L’excusa dels organitzadors era que la nova ‘llei mordassa’ els deixa desprotegits, però curiosament diversos dirigents sindicals de la policia van reconèixer el mateix dia que ni tan sols havien llegit les esmenes a la llei que havien provocat la marxa. És a dir: membres dels cossos i forces de seguretat van sortir dissabte en una manifestació essencialment política amb el suport organitzat i anunciat de tota la dreta i extrema dreta en bloc. Que una part de la policia prengui partit polític seria un escàndol enorme si no fos perquè en realitat no és una novetat. Ja fa temps que estem acostumats a les seves actuacions esbiaixades i a la protecció que se’ls ofereix des de la dreta institucional, mediàtica i judicial. Després de l’1-O, l’independentisme va ser jutjat i sentenciat públicament, però no sabem res dels policies que es van excedir amb les seves actuacions violentes, que van escandalitzar bona part de l’opinió pública europea, malgrat que els vídeos mostren en molts casos clarament la seva identificació. És conegut el seu doble arrasador en la manera de tractar les manifestacions feixistes o antifeixistes: encara recordem com l’octubre de 2017 alguns caps rapats i neonazis van campar al seu aire pels carrers de diverses ciutats com València i Barcelona sense que la policia s’immutés.

No obstant, res demostra millor l’escassa neutralitat de la Policia Nacional que la discussió oberta sobre la direcció de la Via Laietana, que ERC i Podem volen que deixi de ser una comissaria i passi a ser un centre de memòria històrica. El curiós és que, en lloc de guardar un silenci prudent i neutral, la Policia ha enviat algun dels seus portaveus a dir que «ens volen fer fora de Catalunya» i que la comissaria de Via Laietana és un «símbol democràtic». La politització del cos ha arribat a l’extrem de voler tapar la veritat històrica. En la direcció de la Via Laietana, els germans Creix es van fer tristament cèlebres per les seves tortures i maltractaments sistemàtics a la resistència antifranquista. Es miri com es miri, aquell edifici és un emblema de la dictadura i la seva repressió. El súmmum és que en ple 2021 la Policia continuï afirmant que és un símbol democràtic i es presenti, a més, com a víctima en aquesta discussió. A Alemanya, per posar només un exemple, la policia hauria dissolt la comissaria, hauria demanat perdó solemnement a les víctimes d’aquelles atrocitats i hi hauria una greu crisi política si una part de les seves forces de seguretat es manifestés de la banda de polítics neonazis. No vivim en una anarquia: la policia és necessària i s’han de condemnar sense matisos les agressions gratuïtes que pateixen i han patit, però això no els dona dret a convertir-se en un actor polític i molt menys a tergiversar la història. Una policia que es manifesta amb l’extrema dreta i que a més ni tan sols és capaç d’abandonar la sinistra direcció de la Via Laietana, pot tenir la força, però no té cap legitimitat. Confirmat: tenim un problema amb la policia i la reforma de la ‘llei mordassa’ és ara més necessària que mai per controlar els seus excessos.

Temes:

Llei mordassa