Pandèmia Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Vacunar, vacunar, vacunar

Dels no vacunats hi ha un percentatge petit de negacionistes. La resta es poden qualificar d’apàtics, dubtosos o exclosos: una població que podria arribar a ser vacunable. No hauríem de llançar la tovallola, per eficàcia sanitària però també per justícia social

1
Es llegeix en minuts
Vacunar, vacunar, vacunar

A dia d'avui un 79,5% de la població espanyola ha rebut una pauta completa de vacunació contra la covid-19 (un 89,6% de la població diana). És una molt bona dada, sobretot si la comparem amb altres països de l’entorn. Conjuntament amb Portugal, liderem el rànquing d’immunització internacional. És una bona notícia i ha de ser motiu d’orgull. Diversos són els factors que podrien explicar aquesta dada: la confiança generalitzada en el sistema de sanitat pública, la bona organització de la campanya de vacunació, el poc espai mediàtic concedit a negacionistes, la convivència intergeneracional, etc.

Notícies relacionades

A més, dues mesures recentment posades en marxa poden ajudar a avançar. En primer lloc, la implementació de l’obligatorietat del passaport covid a restaurants, bars, oci nocturn o gimnasos de la majoria de les comunitats autònomes. Per a ciutadans apàtics amb la vacuna aquesta iniciativa pot haver actuat com a incentiu per a fer el pas. En les darreres setmanes s’han tornat a veure cues als centres de vacunació. En segon lloc, la vacunació a infants de 5 a 11 anys. Aquesta franja contempla un 7% de població, i és en aquests sectors on actualment més contagis s’estan produint. L’empitjorament de la situació epidemiològica, i en especial la penetració del virus a les escoles, ha motivat vacunar els infants d’educació primària.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Darrerament, alguns experts de l’àmbit de les ciències mèdiques han afirmat que és difícil avançar més, que hem tocat sostre. Des del meu punt de vista, crec que hauríem de desafiar aquesta opinió. Dels no vacunats hi ha un percentatge molt petit de negacionistes militants. La resta es poden qualificar d’apàtics, dubtosos o exclosos: una població que podria arribar a ser vacunable. No hauríem de llançar la tovallola, per eficàcia sanitària però també per justícia social. I aquí és on entra el paper de les ciències socials: conèixer qui són, segmentar-los, proposar formes d’acostament i fer-ho. Des d’estratègies comunicatives als programes ‘prime time’ fins a la mediació comunitària amb col·lectius vulnerables.