Apunt

Diagnosticar-se, automedicar-se, temps salvatges

3
Es llegeix en minuts
Diagnosticar-se, automedicar-se, temps salvatges

El tercer test d’antígens va donar positiu després de dos negatius les 72 hores anteriors i la sensació que algun virus l’havia envaït. Un dia abans li tocava rebre la tercera dosi (la de Moderna, la de reforç), però se li va acudir que no seria el més indicat tenint en compte que als efectes de la xeringada s’afegirien els del bitxo. Així l’hi va dir a la sanitària que es disposava a punxar-lo al vacunòdrom de la Fira. «Si la seva dona ja ha donat positiu i vostè és contacte directe, que ho és, no tingui cap dubte que després de l’antígens negatiu vindrà el positiu. La variant delta és molt contagiosa. Anul·lem la tercera dosi i ja l’avisarem». L’endemà, amb les ratlletes rosades en la C i la T del test (senyals del positiu) al CAP del barri l’hi van confirmar en qüestió de segons. Estava contagiat, tocava tancar-se a casa 10 dies. «Nosaltres no el podrem supervisar, estem col·lapsades, si nota empitjorament, truqui’ns. Paracetamol cada sis-vuit hores i paciència».

Han passat 20 dies des d’aquella ordre de confinament domiciliari. Per sort, amb la tancada n’hi va haver prou per domesticar una espècie de gran constipat o grip, amb episodis d’intens mal de cap, fatiga i moltes hores de son. Sense febre. Sense control mèdic, tret del telemàtic per sol·licitar la baixa i l’alta laboral. Salvat per les vacunes, no en va tenir cap dubte.

Aquest dilluns la Conselleria de Salut va tancar la persiana en la vigília del dia de les innocentades amb un prec a la ciutadania: si han donat positiu en un test d’antígens, no acudeixin a l’ambulatori perquè els ho confirmin. Aguantin a casa i si la cosa es complica, llavors sí, acudeixin al CAP. La burocràcia es resoldrà telemàticament (com si tothom fos a la xarxa).

El sistema sanitari està tan estressat que l’autoritat (Josep Maria Argimon) no té més remei que tornar a buscar la drecera en les persones. Els sanitaris són contra les cordes. Han passat dos anys des de l’inici de la crisi pandèmica i aguanten sense que els remeis definitius arribin des de les administracions, l’halitosi d’aquelles retallades d’Artur Mas i Boi Ruíz.

Hi ha governs autonòmics que van acomiadar metges i infermeres i tot i que els volguessin recuperar en vista de la sisena onada, la de l’òmicron, no podrien perquè aquells professionals es van reclutar en altres fronteres. A Catalunya, la doctora Carmen Cabezas va anunciar una contractació immediata d’administratius per alleujar les tasques dels sanitaris. Se l’espera. També va dir a la ràdio de Basté que els dies de Nadal i Sant Esteve no s’aturaria la vacunació. I es va aturar.

En vista de la falta de reforços, són els pacients el que han de donar un cop de mà perquè l’atenció primària no pateixi un ictus fatal. Toca autodiagnosticar-se. S’eludeix una altra barrera hipocràtica, es trenca el consell mèdic defensat sempre: no ens hem d’automedicar, ha de ser un professional, el metge de família, el de capçalera, qui determini què experimenta el pacient. La marea alta de l’òmicron, tan promíscua que fins i tot a Euskadi afirmen que cada basc és capaç de contaminar deu més, obliga a diagnosticar-se un mateix. Com en els anuncis de fàrmacs que s’emeten per televisió, no donen opció a llegir la lletra petita.

Notícies relacionades

L’autodiagnòstic arriba curiosament en aquests dies en què falla el proveïment dels tests d’antígens. No hi ha farmàcia sense cartell que avisi els clients que no tenen més tests. Sense adonar-se’n s’ha donat amb el remei per evitar que ningú es diagnostiqui: sense antígens que avancin si s’està contagiat de covid tampoc és necessari acudir al CAP perquè confirmin o descartin el resultat. El sistema respira alleujat a l’espera de la pròxima ocurrència.

Positiu, negatiu. Qui no recorda Louis Van Gaal dient aquell «‘tu siempre negatifo, nunca positifo’» destinat a un periodista perseverant i que avui es pot localitzar a l’instagram amb l’avatar @rafelpreocupat. Positiu, negatiu. Tant de bo mai positiu. ¿O sí?