Memòria històrica Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.
Les bruixes i el capitalisme
Les fetilleres de llavors arriben fins avui. Són les mal follades. O les histèriques. O les feminazis
Silvia Federici defensa que la cacera de bruixes va ser una eina del precapitalisme per a la creació del nou individu: l’individu que som ara, evolucionat i adaptat a les noves demandes del mercat, que en són tantes i que s’escolen pertot. La cacera de bruixes obre una escletxa en les comunitats: el teu veí, que fins ara formava part d’una cadena infinita per al bé comú, ara és susceptible de convertir-se en el teu enemic. Davant d’aquest nou individualisme, en què la xarxa es desfà i comença el que avui en dia podríem dir competència, la dona —fins llavors part fonamental de la comunitat i d’aquesta xarxa compartida— queda reclosa dins la llar. No s’hi queda de qualsevol manera, hi ha un model que la societat premiarà: submises, obedients, asexuades i resignades. Les bruixes cremades, perseguides i torturades eren l’avís definitiu: si no vols acabar com elles, sigues una bona dona. Una dona com cal.
Entretots
Aquesta dona com cal, acompanyadadel nou individu —ple de desconfiança, en competència amb el seu veí, capaç de qualsevol cosa per sobreviure d’acord amb la llei del més fort—, són l’escenari ideal perquè el sistema productiu, per sobre de tot, triomfi. Les bruixes de llavors, que van ser condemnades per un crim fet a mida i tergiversat en cada cas per perseguir la dissidència, arriba fins avui. Les bruixes de llavors —dones populars en les seves comunitats, dones que desobeïen l’ordre establert, dones que no es conformaven i que per tant no s’adaptaven al nou model— són les malfollades d’avui. O les histèriques. O les feminazis. Les acusacions de bruixeria del segle XXI s’han adaptat a l’entorn, no és que hagin desaparegut. Cridar-nos bruixes —sabent com sabem l’origen del que va ser un feminicidi orquestrat— no ha fet altra cosa que legitimar un discurs que vol les dones calladetes, que estem més guapes. I si no vols callar, hauràs d’assumir les conseqüències. La pira actual té una altra forma segons on neixis, però desaparèixer no ha desaparegut pas. El que sí que hem canviat som nosaltres, les hereves de les bruixes, les metzineres, les curanderes. I estem organitzades.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.