Àgora Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Més 22@ més Barcelona, més progrés per a tots

22 anys després de l’arrencada del districte, la ciutat culminarà el pol econòmic internacional: més economia, més vivenda, més treball

3
Es llegeix en minuts
Més 22@ més Barcelona, més progrés per a tots

Per definició, les ciutats són espais en transformació constant, el principal escenari dels canvis vertiginosos que vivim. Per això és imprescindible una planificació urbana capaç d’avançar-se al seu temps i adaptar les ciutats a les noves exigències i necessitats dels seus habitants i, també, del seu teixit econòmic. Així ho va fer Barcelona l’any 2000, amb la posada en marxa del 22@ per part de l’alcalde socialista Joan Clos, una aposta llavors audaç que va transformar de manera radical l’antiga zona industrial del Poblenou per convertir-la en un districte de l’economia del coneixement, dotant aquesta part de la ciutat d’una nova fisonomia. I així ho fem ara, de nou, culminant el projecte 22@ amb un impuls renovat per convertir-lo en el districte tecnològic de referència mundial que destaqui, a més, per la seva mixtura d’usos. 

Amb el nou 22@ activarem un milió de metres quadrats més per a la nova economia –l’equivalent a 41 illes de l’Eixample– i generarem 60.000 llocs de treball de qualitat i alt valor afegit. No podem oblidar, per significatiu, que durant els durs mesos de pandèmia que ara comencem a deixar enrere el sector tecnològic va ser l’únic que va crear ocupació a la nostra ciutat, amb salaris un 25% per sobre de la mitjana. Però Barcelona necessita diversificar més la seva economia, i per això ampliem les activitats del 22@ més enllà de la indústria clàssica i la tecnologia, per sumar la indústria audiovisual, la indústria 4.0 però també l’economia verda, per exemple. Volem potenciar i retenir el millor talent local, atraure el nacional i internacional i oferir-li les millors condicions perquè s’instal·li i fructifiqui a Barcelona, ajudant-nos a projectar encara més la nostra ciutat.

Un element clau en aquesta revisió del 22@ és la vivenda, tan necessària a la ciutat i en especial en aquest districte que, com passa en altres urbs, patia de falta de vida a la nit i els caps de setmana. Per això hem fet un esforç per mobilitzar 8.000 vivendes noves, de les quals 5.000 seran de protecció i accessibles. 

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

A ningú se li escapa que no hi ha ciutat possible sense respectar el medi ambient. Un dels objectius d’aquest pla també és dotar a la ciutat de més i millors espais verds, ja que aquest és un element clau de sostenibilitat. Alhora, reservem 35.000 metres quadrats per als equipaments imprescindibles en el dia a dia dels veïns i veïnes actuals i dels que vindran a viure aquí en el futur, com un centre d’atenció primària, escola, institut, mercat... El nou 22@ no serà una peça aïllada que doni l’esquena al seu entorn immediat, sinó un motor de millora per als barris de Provençals, Besòs i Maresme.  

Estem fermament decidits a convertir el 22@ en el millor barri d’Europa per viure i treballar. I vull destacar aquí el concepte de barri. El nou 22@ és el millor exemple del model Barcelona: una ciutat que humanitza l’economia i la fa compatible amb la creació d’un barri amb la màxima qualitat de vida per als seus residents. Barcelona, una vegada més, uneix la seva arrel mediterrània i la seva vocació d’avantguarda per continuar teixint una ciutat compacta.

Notícies relacionades

Cada decisió que adoptem avui és clau per a demà. El 22@ és una peça fonamental del Barcelona Green Deal, l’agenda econòmica de la nostra ciutat per als pròxims anys, que neix del diàleg amb la ciutadania i agents econòmics per garantir-nos un futur pròsper i sostenible, sense deixar ningú enrere. Un full de ruta per revitalitzar o crear noves zones estratègiques d’activitat, per garantir un futur de recuperació que ja ha començat i que les dades ens demostren que Barcelona està liderant amb força. Per posar només un exemple significatiu, durant l’any passat, únicament l’àmbit del 22@ va atraure més inversió en oficines que tota la ciutat de Madrid. I tot això en un context de crisi, provocada per la covid-19.

Italo Calvino deia que les ciutats són llocs de canvi, però no només de mercaderies, també de paraules, desitjos i records. Ben aviat passejarem pel nou 22@ per anar a treballar, trobar oportunitats, disfrutar de la cultura o de l’esport o per anar a visitar amics i familiars. En definitiva, viure.