Guerra Rússia-Ucraïna: Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Putin guanya

El perill és que, si aquesta operació li surt bé i el preu li resulta assumible, això pot animar el president a rus a continuar buscant per al seu país el pes geopolític que l’URSS va tenir al seu dia

4
Es llegeix en minuts
Putin guanya

Almenys a curt termini. Em molesta reconèixer-ho, però és el que passa quan algú combat amb regles i l’endemà se les salta donant cops prohibits. I quan està disposat a arribar fins al final sense donar importància al cost mentre que als altres ens costa posar morts a sobre de la taula. I quan no ha de retre comptes a ningú de les seves accions mentre que d’altres tenim parlaments i opinions públiques. No vull en absolut insinuar que els sistemes totalitaris són millors, tot i que certament en ocasions, com l’actual entorn d’Ucraïna, poden treure millor partit de les seves cartes perquè no estan sotmesos a regles ni estan constrets per consideracions ètiques. Pur Maquiavel, tot i que no sigui el món on volem viure.

No tinc cap dubte que, a curt termini, Putin guanya en tots els escenaris possibles i en tots perd Ucraïna. I també perdem els altres. Putin ha avaluat els riscos i ha arribat a la conclusió que per dominar Ucraïna val la pena afrontar les sancions amb què l’amenacem europeus i americans. Almenys per tres raons: primer, perquè l’anima a fer-ho l’experiència de Crimea, on ha patit l’impacte d’altres sancions, potser menors però que ha sabut capejar, i ara Rússia és propietària de la península i de la important base naval de Sebastópol; segon, perquè disposa d’un matalàs de 600.000 milions de dòlars en reserves que li permeten aguantar durant un temps l’impacte de les nostres sancions i, en tercer lloc, perquè pensa que les societats democràtiques ens cansarem abans que ells de passar-ho malament. Perquè els russos hi estan acostumats i nosaltres no i perquè els nostres governs han d’atendre els canvis d’humor de l’opinió pública i a Rússia això no passa. 

A curt termini tampoc tinc cap dubte que Ucraïna sempre perd, tot i que no sé quant, perquè desconec les intencions de Putin. Ucraïna pot perdre les províncies díscoles de Donetsk i Lugansk potser totalment o en part, pot perdre una franja costanera que uneixi Rússia amb Crimea, pot perdre tot el seu territori, que seria absorbit per Rússia, o pot acabar amb un Govern titella en mans de Moscou, com va passar amb Bielorússia. Kíev hi perd sempre perquè no pot vèncer militarment el colós rus per molt valor que hi posi i perquè les nostres declaracions indignades no impedeixen l’avenç dels tancs que li envia Moscou. Ucraïna necessita més que declaracions i en això Rússia també ens guanya, perquè està disposada a posar morts per aconseguir els seus objectius i nosaltres no estem disposats a morir per Ucraïna. Així de clar.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

I si toquem les sancions, les que imposem ara a Rússia li fan mal, però no tant perquè canviï d’actitud. De moment hem evitat apartar Rússia del sistema Swift de transaccions financeres internacionals i boicotejar el seu gas i petroli. Perquè això, tot i que li faria molt mal, també ens ho faria a nosaltres. Sense el petroli i el gas rus, el seu preu es dispararia encara més i això afectaria molt les nostres empreses i les nostres butxaques. És cert que els russos ho passarien pitjor, però ells no compten per al Kremlin, mentre que les nostres autoritats no podrien desatendre la indignació en les nostres societats per la pujada del preu de la llum i de la gasolina. I si no fos perquè Moscou necessita vendre gas i petroli per menjar, serien ells qui tindrien ara la temptació de deixar de vendre’ns o reduir els fluxos de les seves exportacions, assegurant-se que el descontentament de les nostres societats impactaria a molt curt termini sobre la conducta dels nostres governs.

Prova del que dic és que, un dia qualsevol de la setmana passada, europeus i americans vam comprar a Rússia 350 milions de dòlars de petroli i 250 milions de gas. 700 milions de dòlars cada dia sense comptar altres compres de liti, or, alumini i cereals. És a dir que, fins a cert punt, li estem finançant la invasió d’Ucraïna mentre sancionem, això sí, parlamentaris i alguns bancs. 

Notícies relacionades

El perill és que, si aquesta operació li surt bé i el preu li resulta assumible, això pot animar Putin a continuar buscant per a Rússia el pes geopolític que l’URSS va tenir al seu dia. I aquesta seria la pitjor notícia per a Europa i per al món.

Però no ens hem de desanimar, perquè la invasió té per a Putin un cost molt alt en qüestió d’imatge, tot i que difícilment quantificable. La brutalitat de la seva agressió prefigura un món multipolar sense regles i molt poc atractiu en el qual predomina la llei del més fort, que convé a molt pocs. D’entrada, ha revitalitzat una OTAN que passava per moments baixos, ha reforçat la relació transatlàntica, molt tocada durant els anys de Donald Trump, i ha mostrat una unitat sense fissures entre els europeus que feia anys que no es veia. Per això Rússia pot guanyar a curt termini, però perdrà a mig o llarg termini. I la més perjudicada serà la societat russa, políticament aïllada i econòmicament afectada per la megalomania d’una autòcrata que ha jugat les seves cartes despietadament i a la qual no hem sigut capaços d'aturar a temps.