Àgora Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.
Aliances per a una transformació social
La col·laboració entre empreses, el tercer sector i l’Administració permet generar innovació, projectes, recursos i coneixements amb un compromís comú: millorar la qualitat de vida de les persones
Fa gairebé dos anys que el món ha canviat. I les nostres vides. La incertesa, la mascareta i els tests d’antígens s’han convertit en companys de camí. Els efectes de la crisi sanitària s’han deixat notar en tots els àmbits, el social, l’econòmic i el sanitari. I és evident que la pandèmia ha intensificat les desigualtats i ha agreujat la situació de vulnerabilitat de moltes llars. Així ho avalen les dades de l’informe FOESSA, que indiquen que un 30% de les famílies es troben en risc d’exclusió social, el doble que abans de la pandèmia. La majoria de les entitats socials han hagut d’intensificar els esforços per poder atendre la creixent situació de vulnerabilitat i precarietat en què s’ha trobat part de la ciutadania.
En aquest context, la força de les aliances és clau. Si alguna cosa hem après durant la pandèmia és que els reptes se superen junts, sumant esforços. I la col·laboració publicoprivada adquireix especial rellevància a l’hora d’accelerar una transformació social necessària, basada en accions concretes dirigides a millorar el futur de totes aquelles famílies que més ho necessiten.
La responsabilitat de les empreses de contribuir a la recuperació social i econòmica és obligada. I amb aquesta voluntat, més enllà de garantir a tothom l’accés a l’aigua, com hem fet des del 2012 a través del Fons de Solidaritat o ara ja amb la nova tarifa social, des d’Aigües de Barcelona treballem per impulsar iniciatives de reconstrucció econòmica, social i mediambiental, a través de l’escolta activa, el diàleg i les aliances. El pacte social, impulsat fa un any en diferents ajuntaments de l’àrea metropolitana de Barcelona, ha permès trobar solucions conjuntes a aquests reptes socials derivats de la crisi sanitària. Un pacte social desplegat de la mà de 17 municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona, mitjançant el qual s’han consensuat i s’estan portant a terme 33 programes socials, en aliança amb 24 entitats del tercer sector, i que ja han beneficiat gairebé 7.900 persones.
Entretots
ONA Territori Social, A-Porta o Beques Joves Talents són algunes de les iniciatives incloses en el pacte social amb els ajuntaments que estan transformant la vida de joves, dones i persones en situació de vulnerabilitat. A Sant Boi de Llobregat, per exemple, joves entre 12 i 18 anys estan immersos en un projecte pioner per dissenyar i crear un espai públic on podran practicar esport urbà a la seva ciutat. Atendre les necessitats socials i emocionals dels joves, un dels col·lectius que ha patit més intensament l’aïllament social, físic i emocional derivat de la pandèmia, és la finalitat d’un projecte liderat per l’ajuntament del municipi en aliança amb entitats locals del tercer sector i Aigües de Barcelona.
Amb el programa ONA (la sigla en català d’‘ocupació, necessitats bàsiques i apoderament’), dissenyat i implantat juntament amb Creu Roja, volem apoderar més de 230 persones beneficiàries de la tarifa social de l’aigua per millorar-ne l’ocupabilitat, assegurant la cobertura estable de les seves necessitats bàsiques. El programa s’ha desplegat en cinc municipis de l’àrea metropolitana i ha arribat a una ràtio d’acabament del 86%.
Aquests són dos exemples de les 199 iniciatives i 28 projectes cocreats que, des d’Aigües de Barcelona, hem impulsat durant l’any 2021 de la mà de 145 entitats i 23 ajuntaments, i que ja han beneficiat més de 118.000 persones.
Notícies relacionadesLa força tractora que generen les aliances està sent la clau de l’èxit en tots els programes i accions de valor social. La meva experiència en el sector social m’ha demostrat que és necessari treballar braç a braç amb altres agents socials, per desenvolupar projectes de forma conjunta, compartint visions i coneixement, i buscant solucions transformadores que canviïn la vida de les persones.
La col·laboració entre el món empresarial, el tercer sector i l’Administració permet generar innovació, nous projectes, recursos i coneixements amb un compromís comú: millorar la qualitat de vida de les persones i fer de les ciutats un lloc millor per viure.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.