Article d’Esther Niubó

El moment de la Formació Professional

3
Es llegeix en minuts
El moment de la Formació Professional

L'FP no ha estat una prioritat pels darrers governs de la Generalitat de Catalunya. De fet, la seva necessària modernització i flexibilització segueix pendent des de l’aprovació de la Llei 10/2015 de formació i qualificació professionals, i és amb l’arribada del govern de Pedro Sánchez, que fa una aposta decidida per un nou sistema de FP integrat i una política de formació de qualitat al llarg de tota la vida, que s’evidencia més que mai que la posada al dia d’un sistema de formació i qualificació professionals a Catalunya és inajornable.

Mentre el govern d’Espanya s’ha compromès a crear 200.000 noves places fins al 2023 -Catalunya ja ha rebut més de 85 milions- i recentment ha aprovat la Llei d’ordenació i integració de l'FP, a Catalunya, el balanç de la gestió de l'FP durant la darrera dècada ha estat molt pobre: insuficiència de recursos i una oferta pública molt insuficient encara avui dia i poc adaptada a les necessitats de la indústria 4.0, la digitalització i la transició verda; falta de prospecció de necessitats formatives i escassa planificació; manca d’un servei potent d’orientació; pràcticament nul desplegament de la llei, i cap centre de FP integrat, que contrasta amb els 15 centres a la Comunitat Valenciana o els 31 a Castella i Lleó..

El repte, doncs, que tenim a Catalunya és majúscul: millorar el nivell de formació de la ciutadania, reduint l’actual 35% de persones actives amb baix nivell de qualificació, i incrementar el percentatge de persones amb títols de FP, és a dir, amb nivells mitjans de formació, per afrontar els reptes laborals del mercat actual. 

Per això, els i les socialistes proposem crear 38.000 noves places públiques, no només per garantir la continuïtat formativa de l’alumnat provinent de la ESO, sinó també per donar resposta a les necessitats de les persones desocupades i d’aquelles que volen reforçar la seva formació o requalificar-se, que volen una nova oportunitat, acreditar la seva experiència o continuar la seva carrera professional passant de grau mig a superior. Ens preocupa que el govern Aragonès hagi anunciat pel proper curs només 7.000 places més en l’àmbit educatiu, que no responen a una bona prospecció de les necessitats formatives, quan cada any queden exclosos del sistema uns 20.000 joves que no poden accedir a cicles formatius per manca de places. No és acceptable ni sostenible. . 

L’FP una eina de qualificació i especialització que permet millorar l’ocupabilitat i productivitat de les persones treballadores i fomenta la capacitat d’inserció i reinserció, a més de revertir en una major competitivitat de les empreses, que sovint, i especialment en els darrers temps, tenen dificultats per atreure o retenir professionals especialitzats. Correm el risc d’abocar més joves a l’atur juvenil -que ja supera el 25%- i a l’abandonament prematur -que al grau mitjà ronda el 40%-, perquè molts joves expulsats acaben quedant-se a casa o triant un cicle diferent del que desitjaven, fent el Batxillerat quan no volien o una formació a distància que dificulta la creació del vincle necessari i limita la formació pràctica que caracteritza l’FP. 

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

En aquest sentit, demanem també més inversió en professorat, centres, aules, laboratoris, maquinària i tecnologia --sovint obsoleta i diferent de la que es troba al mercat--, i eliminar les taxes de matriculació que es mantenen encara des dels anys més durs de les retallades d’Artur Mas, que ni fomenten l'FP ni contribueixen a la igualtat d’oportunitats.

Notícies relacionades

El model productiu català no es pot permetre una FP que no estigui a l’alçada de les necessitats territorials i sectorials de la societat i del teixit econòmic. L'FP ha de ser palanca de transformació del nostre model productiu dinàmic, i s’ha de fer amb un sistema de governança integrat que tingui en compte la participació dels agents econòmics i socials, amb una clara aposta per l'FP dual i per la incorporació de les dones en cicles vinculats a la indústria o a les disciplines STEAM, per no reproduir la bretxa salarial en sectors de futur.

Els i les socialistes apostem per una modernització de l'FP, que ha de ser més innovadora, més tecnològica i més internacionalitzada. També més flexible, integrada, accessible i inclusiva. La posada al dia de l'FP ja no pot esperar més. És el moment.