Article d’Oriol Amat Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Guerra a Ucraïna i economia: alguns hi guanyen, la majoria hi perd

En la mesura que el conflicte s’allargui, serà més difícil controlar la inflació i aconseguir que l’economia es recuperi

3
Es llegeix en minuts

La invasió russa d’Ucraïna és una guerra amb arguments de segles enrere que mai hauríem pensat que podria succeir en el segle XXI. Com va dir el que fou Primer Ministre britànic, Neville Chamberlain: “En una guerra, no hi ha guanyadors, tots perden”. Això està clar pels milers de persones que estan morint, els seus familiars i amics; i els més de 10 milions de desplaçats. De fet, hi perden la majoria dels ucraïnesos i russos; i moltes persones d’altres països afectats. Si analitzem més en detall el que està passant podem comprovar que els impactes en matèria econòmica poden ser molt diversos:

Fabricants d’armament

Aquest és un sector beneficiat per la guerra. Molts països, com Alemanya, per exemple, han anunciat que augmentaran substancialment la seva despesa en armament. Aquestes empreses hi guanyen amb la guerra i l’increment de la cotització a borsa de les seves accions n’és una bona mostra. Això no beneficia a tots els inversors, ja que en les darreres dècades ha anat augmentant el nombre d’inversors que no en volen saber res de les empreses que estan al sector de la guerra. També estan creixent els bancs i fons d’inversió que han incorporat a la seva política la no inversió en empreses d’armament.

Energia (petroli, gas...)

Com que Rússia és un dels principals exportadors mundials, s’estan produint fortes pujades de preus que beneficien a empreses energètiques i elèctriques; i perjudiquen de manera molt clara a molts sectors intensius en energia (transport, siderúrgia, química, ceràmica, paper, automoció, maquinaria, electrodomèstics). Com a mostra, estem veient empreses que paren les seves activitats ja que no poden pagar la factura elèctrica. Un altre exemple, és el d’universitats que han comunicat que apaguen la calefacció perquè el cost energètic ha passat a ser prohibitiu.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Cereals i mineria

Són sectors en els que Rússia i Ucraïna tenen un fort pes en el comerç mundial. S’estan produint restriccions en l’exportació i boicots; i importants pujades de preus. Passa amb el blat (Rússia produeix el 26% del que es consumeix al món), ordi, oli de gira-sol (Rússia i Ucraïna generen el 50% de la producció mundial), pinso, fertilitzants, titani, urani, níquel, neó... Aquests increments de preus poden beneficiar als productors i comercialitzadors, però perjudiquen a moltes indústries i als consumidors

Inflació

Els increments de preus de molts productes (energia, minerals, cereals...) estan impedint el control de la inflació, que ja era molt alta abans de la guerra. En aquests moments, estem en taxes que superen el 7%, que és un percentatge que no veiem des de fa més de trenta anys. Això desestabilitza l’economia i empobreix a moltes persones. És el cas de tots aquells col•lectius en els que els salaris no s’incrementan d’acord amb la inflació. Donat que el sistema de pensions ja té seriosos problemes de viabilitat, no és fàcil que les pensions augmentin tant com la inflació, lo qual pot fer perdre poder adquisitiu als pensionistes.

Sectors exportadors a Rússia

Com que ara no poden vendre als seus clients russos, perden ingressos. És el cas de l’automòbil o productes de luxe, per exemple.

Turisme

Com que rebrem menys turistes russos, es perdrà activitat. Tot i així, l’impacte és limitat, ja que els turistes russos varen representar en 2021 el 0,4% dels turistes que varen venir al nostre país, amb una despesa que va representar el 0,7% del total.

Oligarques russos

Aquests també hi perden, ja que estan en risc els seus actius fora de Rússia i la seva activitat està limitada pels boicots.

Empreses amb filials a Rússia

Són empreses que estan perdent vendes i veient perillar les seves inversions. És el cas d’empreses com Inditex, Mango, Borges, Fluidra... En la majoria dels casos han interromput la seva activitat i hi ha el risc de que Rússia expropií les seves filials.

L’impacte econòmic directe de tot això són restriccions al comerç, increment de preus, més tensions inflacionistes, pèrdua de poder adquisitiu de molts col•lectius, tancaments d’empreses, i més volatilitat als mercats. Això està perjudicant la recuperació econòmica que es preveia pel 2022.

Notícies relacionades

En definitiva, la invasió russa d’Ucraïna comporta dolor, destrucció, refugiats, ferits, morts... En l’àmbit econòmic, la major part dels sectors, així com els consumidors, de molts països, especialment els europeus, estan patint pèrdues importants. I en la mesura que la guerra s’allargui, serà més difícil controlar la inflació i aconseguir que l’economia es recuperi. En definitiva, tot i que algú hi guanya, per a la majoria és un desastre.