Article de Carmina Crusafon Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.
El futur d’internet
Un total de 60 països firmen una declaració per mantenir fiable la xarxa, però no n’hi ha prou amb el voluntarisme per promoure’l, s’hauria de concretar en accions i programes
Internet i el seu futur han estat protagonistes les darreres setmanes. Destaquen dues informacions. D’una banda, la Unió Europea i els Estats Units, juntament amb 32 països més, han signat una declaració per definir la visió i els principis per mantenir segura la xarxa de xarxes. D’altra banda, l’expresident nord-americà Barack Obama va impartir una conferència a la Universitat de Stanford en què va explicar les amenaces a què s’enfronten les democràcies a l’era digital. Totes dues ens ofereixen dues mirades interessants que requereixen ser analitzades i comentades. Potser amb aquesta anàlisi podrem entreveure què ens oferiran els propers anys.
Una declaració política
La Unió Europea i els Estats Units han acordat els termes en què internet s’hauria de mantenir en el futur proper. Al seu propòsit s’hi han unit una trentena de països, entre els quals hi ha Austràlia, Canadà, el Japó i el Regne Unit. Es tracta d’un posicionament comú per fer front als diferents desafiaments a què ens enfrontem a l’era digital.
El primer objectiu és reforçar el principi de xarxa oberta i neutral per contrarestar els efectes d’una internet fragmentada (el que es coneix com a 'splinternet'). D’aquesta manera es fa referència a la situació en què es viu als estats, com en els casos de Rússia i la Xina, on l’accés a la xarxa està sota les estrictes directrius dels governs. Com indicava la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, aquesta declaració ha de ser l’instrument per assegurar que «els valors que mantenim ‘offline’ també estiguin protegits ‘online’, per fer d’internet un lloc segur, un lloc i espai de confiança per a tothom, i per assegurar que internet està al servei de la nostra llibertat individual. Perquè el futur d’internet també ho és de la democràcia, de la humanitat». Tota una declaració d’intencions.
Precisament, aquest document haurà de ser pres com a punt de referència per als responsables de les polítiques públiques, així com per als ciutadans, les empreses i les organitzacions de la societat civil dels països signants. Però la seva naturalesa és únicament política, d’aquí parteix la seva debilitat. No n’hi ha prou amb el voluntarisme per poder promoure la connectivitat, la democràcia, la pau, l’imperi de la llei i el desenvolupament sostenible al món digital. S’hauria de concretar en accions i programes. Veurem realment el seu compromís quan passin de les paraules a les accions. Caldrà confiar-hi.
El discurs d’Obama
A la mateixa línia de preocupació per les nostres democràcies se situa la conferència que Barack Obama va impartir a Stanford a finals del mes d’abril. El seu discurs va plantejar els reptes a què s’enfronten les societats democràtiques en l’era digital. Va explicar com la tecnologia està transformant la nostra manera de viure, així com impacta en les regles polítiques i econòmiques.
Obama va advertir sobre els perills del fenomen de la desinformació, així com va detallar els camins per garantir la supervivència de les democràcies al món digital. Va afirmar que la regulació ha de ser part de la resposta a la lluita contra les informacions i notícies falses a les xarxes digitals. A més, va dir que les accions han de ser globals i conjuntes; en línia amb la declaració presentada uns dies abans entre els EUA i la Unió Europea.
L’expresident també va deixar clar que no creia que la tecnologia tingués la culpa de molts dels nostres mals socials. El racisme, el sexisme i la misogínia són anteriors a internet, però la tecnologia ha ajudat a amplificar-los. «Resoldre el problema de la desinformació no curarà tot el que afligeix les nostres democràcies o esquinça l’estructura del nostre món, però pot ajudar a apaivagar les divisions i permetre’ns reconstruir la confiança i la solidaritat necessàries per enfortir la nostra democràcia», va dir Obama.
El diagnòstic el coneixem, els instruments també són clars. Ara el que falta és la valentia de dirigents i ciutadans per passar a l’acció per protegir els valors i principis democràtics a la xarxa de xarxes, així com en el futur que arribarà amb el metavers.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.