Article de Montse Santolino Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.
Incendis com bengales a Santa Coloma
A un any de les municipals, és necessari recordar que la pobresa i els més pobres no voten, però la desigualtat sí, i que la ultradreta es mou molt bé allà
Incendi a Santa Coloma amb tres morts. A la mateixa finca ja havia mort, poc abans, una persona electrocutada. Una altra crònica d’un succés anunciat. El titular dura dos dies als diaris i només en recordarem unes quantes paraules: intencionat, baralles, migrants, okupes. Gasolina per al racisme. En primera instància es tracta només de gent que no sap conviure, però amb aquesta lectura no és suficient. ¿Per què es repeteixen els incendis a determinats carrers, barris o locals? Un text sense context és un pretext. Darrere d’aquests successos sempre hi ha un context i unes polítiques públiques. O la falta d’aquestes.
L’Idescat va publicar fa un mes les últimes dades del seu índex socioeconòmic territorial. A diferència dels productes nacionals bruts i les rendes mitjanes aquest índex radiografia el país gairebé carrer a carrer. El divideix en 853 agrupacions censals relativament petites, creuant dades de la situació laboral dels seus habitants, el nivell educatiu, i les taxes d’immigració i de renda. Les illes riques es concentren majoritàriament en l’àmbit metropolità i les pobres es reparteixen per tot el país, exceptuant l’Alt Pirineu i Aran. A Barcelona hi ha 24 de les 37 agrupacions censals més riques del país. A Sant Cugat, 7. El gueto ric del país està perfectament ubicat (Tres Torres), però també està bé clar quines ciutats concentren més zones pobres: l’Hospitalet, Santa Coloma, Badalona i Barcelona. Santa Coloma no només acumula agrupacions censals pobres, sinó que en té alguna de les més pobres entre les pobres.
Entretots
Les dades de l’Idescat són prepandèmia, o sigui que avui seran pitjors. Els incendis als barris pobres són com les bengales en alta mar: senyal clar de naufragi. A un any de les municipals, quan tots els partits preparen les seves estratègies, és necessari recordar que la pobresa i els més pobres no voten, però la desigualtat sí, i que la ultradreta es mou molt bé allà: per alguna cosa va triomfar a Sarrià-Sant Gervasi i a Nou Barris per igual.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.