Article d’Álex Sàlmon Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

En els temps de Balbín

Els temps de ‘La clave’ van passar i ara només queden espectacles al Sanxenxo per delimitar la crítica als errors del monarca

1
Es llegeix en minuts
En els temps de Balbín

Soc un teleaddicte als programes de ‘La clave’ de José Luis Balbín al qual segueixo a Twitter amb devoció. Acumulo tuits durant la setmana per fer un repàs durant el cap de setmana. Normalment m’envaeix una sensació de frustració i melancolia basada en dos motius: la facilitat amb la qual els contertulians deixen argumentar l’altre i la profunditat de les seves opinions.

El programa tenia la característica de la confrontació d’idees. Analistes enfrontats que no deixaven de fumar, com si el fum i la respiració els donés un grau de cerimònia pactada, i que envoltava les seves paraules en relats profunds plens de contingut.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

‘La clave’ es va emetre a TVE, i en una segona fase a Antena 3. Del 1976-1985 i del 1990-1993. Amb els nostres ulls contemporanis va tenir dos problemes que no desmereixen la seva qualitat televisiva i discursiva. El fum, que també afavoria una escenografia peculiar, i la insultant falta de dones, la culpa de les quals no pot atribuir-se a Balbín, sinó al moment.

Si ‘La clave’ estigués ara en emissió amb les característiques i la personalitat dels convidats de llavors, aquesta setmana el programa estaria dedicat a ‘República i monarquía’, amb l’exhibició de l’habitual pel·lícula que introduïa el tema. Segur que seria un debat on s’encaixarien qüestions històriques, de metodologies i models d’Estat, de pros i contres, d’acostament a les repúbliques bananeres i a les monarquies parlamentàries, o a repúbliques democràtiques i monarquies dictatorials.

Però els temps de ‘La clave’ van passar i ara només queden espectacles al Sanxenxo per delimitar la crítica als errors del monarca. La sobreexposició de vergonya aliena d’una situació que fa temps que està enquistada a l’Estat i que s’utilitza per desprestigiar-lo.

Notícies relacionades

Molt espectacle televisiu, ideal per a les tardes del cap de setmana, que acaba convertint-se en un perillós entreteniment de sofà que no ajuda a enfortir una convivència social davant la fonamental pregunta de com ens organitzem.

Els temps van canviar. És clar. No s’ha d’estar cec. Però això no limita que es posi en dubte la forma superficial i poc acadèmica amb la qual es debat, o s’entreté i no es construeix a les teles en general.