Article d’Oriol Amat Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.
¿Per què baixen les criptomonedes?
Quan van començar a caure a finals de 2021, l’eufòria s’ha convertit en pànic
Or digital, alternativa independent als diners oficials i sense intermediaris, valor refugi, beneficis sense límits... Són expressions que hem sentit en els darrers anys sobre les criptomonedes o criptodivises. Però la realitat actual està ben lluny d’aquestes eufòries, ja que s’estan enfonsant. El novembre de 2021, el bitcoin, que és la primera criptomoneda i la més popular, cotitzava a 56.278 euros i ara, a primers de juny, ha caigut un 50%, fins als 27.640 euros.
Per entendre el que està passant, recordem primer que una divisa o moneda és un bé que serveix per intercanviar coses que tenen un valor. Quan comprem el diari i ens l’entreguen a canvi de monedes és perquè aquestes tenen un valor acceptat per les dues parts. L’or és un actiu físic que té valor des de fa segles per tothom. L’euro té un valor físic molt baix com a paper o moneda, però com que té la garantia del Banc Central Europeu, tothom reconeix el seu valor. Una de les característiques de les divises fortes, com l’euro i el dòlar, és que el seu preu, tot i que pot fluctuar, és bastant constant. Per això, a més d’utilitzar-se per intercanviar béns, les divises també poden servir com a reserva de valor. Així, en moments d’inestabilitat econòmica moltes persones posen la seva riquesa en or o dòlars, per exemple, ja que són vistos com a valors refugi per si van mal dades A més, aquests actius també es poden utilitzar com a inversió si es creu que amb el temps pujaran de valor.
Les criptomonedes no tenen cap valor físic ni són garantides per ningú, són divises digitals. En el cas del bitcoin, ha estat creat per una persona anònima i això no ajuda a confiar-hi. Però hi ha moltes persones que creuen que tenen un valor i que pujarà molt al llarg del temps. Per tant, a més d’utilitzar-se per fer intercanvis de béns, també es veuen com un valor refugi i com una inversió.
Però el que està passant aquests mesos posa en qüestió el valor de les criptomonedes. No és el primer cop que s’enfonsen. El bitcoin, per exemple, ja va caure un 80% el 2014; un 84% el 2018 i un 61% el 2020.
Els motius que expliquen la caiguda actual són diversos. En primer lloc, els mercats financers estan molt inestables a causa de la inflació i de la guerra d’Ucraïna. La inflació, que ha batut els rècords dels darrers 30 anys, està fent que els bancs centrals incrementin els tipus d’interès, i això sempre perjudica els mercats.
Entretots
En segon lloc, en contra del que diuen els defensors de les criptomonedes, no són percebudes com un valor refugi, com l’or, al qual acudir quan hi ha inestabilitat en els mercats. De fet, està succeint exactament el contrari. Com que les criptomonedes són inversions d’alt risc, molt volàtils i especulatives i tenen una economia inestable, molts inversors venen criptomonedes i inverteixen en actius més segurs, com el dòlar, per exemple.
En tercer lloc, en els últims temps la percepció d’alt risc s’ha vist agreujada per les freqüents estafes que s’han anat produint. Això s’explica perquè funcionen de manera digital, sense garantia de cap banc central o govern, amb molts buits legals i una regulació insuficient. Hi ha hagut molts casos en què atacs informàtics han fet desaparèixer totes les criptomonedes d’una plataforma i els clients ho han perdut tot. Ja hi ha desenes de milers de demandes en tot el món de persones afectades per les criptomonedes. En molts casos s’acusa algunes plataformes d’estafes piramidals.
En quart lloc, en produir-se les primeres caigudes a finals de 2021, l’eufòria s’ha convertit en pànic. Molts inversors han començant a dubtar del futur de les criptomonedes i les han venut, fent caure encara més els preus.
En resum, la mala marxa de l’economia, l’alt risc de les criptomonedes, la desconfiança que generen i el pànic expliquen aquestes caigudes. I fan dubtar seriosament que siguin valors refugi i bones inversions. De totes maneres, cal recordar que, en anys anteriors, tots els enfonsaments van ser recuperats poc després.
Personalment, no confio gens en les criptomonedes, crec que són fum, almenys fins avui. Hi creuria si estiguessin molt regulades, si algun banc central, gran empresa o país les garantís i si no hagués tants casos de fraus en què els clients ho perden tot. Però, mentre molts pensin el contrari, les criptomonedes tindran algun futur. L’important és que qui hi inverteixi entengui com funcionen i que sigui conscient dels alts riscos que comporten. Molt sovint hi inverteixen persones que no hi entenen. Per això, quan l’economia trontolla, l’eufòria del bitcoin es transforma ràpidament en pànic.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.