Dia de l’Empresa

Més consciència empresarial

És important que els empresaris entrin sense complexos en el debat de les idees per evitar que els discursos populistes calin en la societat

3
Es llegeix en minuts
Més consciència empresarial

Avui és un dia d’immensa satisfacció per als empresaris i les empresàries, i en especial per a l’equip de Foment del Treball, perquè celebrem per primera vegada a Catalunya el Dia de l’Empresa. Aconseguim així la nostra reiterada reivindicació per remarcar el paper clau que juguen les corporacions en l’impuls social i econòmic d’un territori. Perquè el just reconeixement de l’empresari és el punt de partida per construir una societat més dinàmica que faciliti la igualtat d’oportunitats per a tothom.

En aquest sentit, vull recordar un clar exemple que posa en valor la importància dels empresaris en el nostre teixit productiu, i que ha fet possible que Catalunya es convertís en un exemple pioner en l’àmbit de la innovació industrial i la creació d’empreses.

El 29 de novembre de 1833 la Fàbrica Bonaplata publicava un anunci a la premsa en el qual convidava a visitar les seves instal·lacions al barri del Raval de Barcelona i oferia els seus serveis als industrials de Catalunya. Aquesta publicació ha servit com a data de referència de la posada en marxa operativa dels filats i teixits d’aquesta fàbrica, que es convertia a partir d’aquell moment en la primera indústria tèxtil moguda per la força del vapor a l’Estat espanyol, considerant-ho és un clar exponent de l’inici de la industrialització moderna de Catalunya.

Aquest impuls decisiu cap a la industrialització i la modernitat al nostre país té sempre darrere persones emprenedores que, amb el seu esforç, talent i capacitat d’innovació, han fet possible els grans canvis per generar riquesa i progrés econòmic en el conjunt de la societat. En el cas de la Fàbrica Bonaplata és l’impuls de tres empresaris –Josep Bonaplata, Joan Vilaregut i Joan Rull– el que va fer possible la introducció de la màquina de vapor a Catalunya i l’inici d’una nova era industrial.

Per aquesta raó, vam demanar a tots els grups parlamentaris del Parlament de Catalunya fixar el dia de l’empresari, i ens va semblar com un bon referent l’exemple de la Fàbrica Bonaplata.

Finalment, el Govern de Catalunya i el Parlament han decidit establir el 27 de juny com a Dia de l’Empresa a Catalunya, d’acord amb el dia assenyalat per les Nacions Unides com a Dia de les Microempreses i les Petites i Mitjanes Empreses des del 2017. Sigui en la data que sigui, celebrem que s’hagi recollit la proposta formulada en el seu dia per Foment del Treball. Precisament, en aquests moments molt afectats per la crisi que ha suposat la pandèmia i la guerra d’Ucraïna, els empresaris adquireixen un rol fonamental en la construcció d’una societat més justa.

Estem passant moments de dificultat i les previsions pel que queda d’any i per al 2023 són francament preocupants. Cal fer un esforç per remar tots en la mateixa direcció, Govern, administracions públiques i empreses hem de fixar-nos com a principal objectiu no anar enrere, evitar la destrucció de llocs de treball i facilitar la tasca de les empreses.

Notícies relacionades

La conjuntura econòmica actual té moltes incerteses, però la més profunda i rellevant són les desigualtats socials. Augmenten la pobresa de la nostra població i la seva fragmentació, i aquest és el gran repte que tenim: fer possible que aquestes desigualtats desapareguin i que la cohesió social del país no es trenqui. Per això, des de Foment plantegem, i continuarem fent-ho, que és necessari un nou contracte social, des d’una perspectiva de país i també europea. En aquest camí –difícil però possible– és necessari aprofundir seriosament en un diàleg productiu entre governs i agents socials i econòmics que vagi més enllà de les paraules i dels pedaços i que sigui efectiu, realment, per assolir acords que permetin desenvolupar les reformes estructurals que necessita el país. A més, moltes persones, moltes famílies –no només el nostre sistema productiu– estan patint les conseqüències de la inflació, de l’increment de preus de l’energia, de les matèries primeres i dels carburants. Els empresaris podem contribuir a trobar solucions i volem fer-ho.

Defensarem així un lideratge amb consciència social i ànima humanista, que persegueixi la societat del benestar, implementant solucions a través de la col·laboració publicoprivada, i oposant-nos a les idees de decreixement econòmic. És important que els empresaris entrin en profunditat, sense complexos i amb força, en el debat de les idees, per evitar precisament que els discursos populistes calin en la societat.

Temes:

Empreses