Economia Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

3
Es llegeix en minuts
Un pas endavant per a les empreses

El Congrés ha aprovat el projecte de reforma de la llei concursal, la coneguda com a ‘llei crea i creix’, proposada pel Govern i que ara ha de continuar la tramitació en el Senat. Durant els treballs a la Cambra baixa s’han introduït bastantes novetats i s’han completat diversos aspectes d’una norma destinada a facilitar la creació de noves empreses, propiciar-ne el creixement i lluitar contra el retard en els pagaments per part de les grans corporacions.

La nova llei, una de les més rellevants del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, inclou entre les seves mesures l’obligació que les empreses que treballen per al sector públic estiguin al corrent de pagament amb els seus subcontractistes. En cas que incompleixin aquesta exigència, les administracions –bé sigui estatal, autonòmica o de caràcter local– podran retenir el pagament a la gran empresa per abonar-lo directament a l’empresa contractista. La mesura s’aplicarà a les companyies que accedeixin a contractes de més de cinc milions i que admetin més d’un 30% de subcontractació.

Les grans empreses –de més de 250 treballadors– no podran accedir a subvencions de més de 30.000 euros si no estan complint els terminis legals de pagament als seus proveïdors. En l’actualitat, segons la CNMV, les empreses més grans cobren en un termini mitjà de 68 dies i paguen en 193. És a dir, la majoria segueixen, més de 10 anys després, incomplint la llei que va establir que els pagaments entre empreses s’han de liquidar en un termini màxim de 60 dies, mentre que, per la seva banda, les administracions han de fer-ho en 30.

Aquestes mateixes grans companyies hauran d’informar a la seva web corporativa i en els seus comptes anuals del període de pagament als proveïdors, així com de la proporció de càrrecs abonats dins de termini. El Govern publicarà cada any, per la seva banda, una llista negra de les companyies que, de manera manifesta, incompleixin els terminis de pagament als seus proveïdors.

A més de lluitar contra la morositat comercial, la ‘llei crea i creix’ –a la qual es va comprometre el govern de Pedro Sánchez davant la Unió Europea per tenir accés als fons europeus– té com a prioritat impulsar la creació de noves empreses. Així, s’ha procurat suprimir obstacles i agilitar els tràmits i processos administratius que perjudiquen la gestió de les empreses, en especial les pimes. En el cas de les noves empreses, la norma inclou la possibilitat de poder constituir una Societat de Responsabilitat Limitada amb un sol euro de capital i poder fer-ho de manera digital i més ràpida.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Les mesures, que en general suposen un decidit pas cap endavant per a les empreses i per a l’economia espanyola, s’han de complementar tan ràpidament com sigui possible amb un règim sancionador adequat i, ens atrevim a dir, sever que dificulti els incompliments. Per desgràcia, en la majoria d’ocasions, aquesta és l’única via per aconseguir resultats efectius i palpables.

Es pot ressaltar, finalment, el paper exercit en la tramitació de la llei per Antoni Cañete, president de la patronal Pimec i de la Plataforma Multisectorial contra la Morositat. La seva traça ha contribuït a fer que la norma hagi resultat molt àmpliament validada en el Congrés, amb els vots de PSOE, Unides Podem, PP, ERC i el PNB, entre d’altres. Cs i Vox es van abstenir, i només es van registrar dos vots contraris.