Article de Jordi Alberich Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.
La política i l’Ibex
Les empreses privades poden actuar com lliurement decideixin, però en els temps que vivim no estaria gens malament més empatia amb les dificultats del ciutadà mitjà
La qüestió central d’aquesta pròxima tardor serà com es poden compartir els costos de la guerra d’Ucraïna; l’elevada inflació ha vingut per quedar-se, les restriccions energètiques estan per caure i els ajustos pressupostaris resultaran inevitables. Davant d’això, s’espera de les autoritats públiques i elits econòmiques un especial sentit de l’equitat, una traça que faciliti que els ciutadans assumim amb més convenciment la nostra part de l’esforç col·lectiu. Tanmateix, el que hem pogut llegir al llarg d’aquesta setmana no resulta gens esperançador.
El decret del govern per reduir el consum energètic ha aixecat una agra polèmica entre els principals partits. Una exigència que podria conduir-se amb serenitat, entenent que estem davant una emergència compartida amb la resta d’europeus, s’ha convertit en un bast xafarranxo. I es tracta tan sols de decidir els límits en el condicionament tèrmic i la il·luminació d’edificis i aparadors.
Notícies relacionadesAl seu torn, aquesta setmana s’avançaven els resultats de l’Ibex 35 en el primer semestre: els beneficis han mantingut el bon to mentre els membres dels consells de les empreses s’han apujat la remuneració més d’un 7%. Això s’ha esdevingut en plena dinàmica inflacionista, en la qual no pocs directius de les esmentades grans cotitzades reclamen que s’acotin els augments salarials, que en aquests esmentats 6 primers mesos s’han incrementat molt per sota del 7%.
Entretots
Mentre compleixin la legislació, les empreses privades poden actuar com lliurement decideixin, però en els temps que vivim no estaria gens malament més empatia amb les dificultats del ciutadà mitjà i, també, dels molts petits empresaris que no saben com fer-ho per continuar pagant la nòmina dels treballadors. Davant la situació que s’acosta, les grans empreses han d’assumir que el seu paper va molt més enllà de la defensa tancada dels seus interessos específics, i els partits entendre que no tot s’hi val per derrotar l’adversari. De moment, no és així.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.