La sort de besar / Article de Mercè Marrero Fuster Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.
Tomàquet de segona
Sento especial simpatia pels que estan en segona línia, els que no són guapos, els que treballen a l’ombra. Al colmado, sempre hi compro els tomàquets de segona. Tot i que no siguin els més bonics, són els que tenen millor gust
A la meva família, el meu germà és el guapo i la meva germana l’extraordinària. Quan la meva mare passejava amb el primer al carro de nadó, la gent es parava a admirar-lo. Tan ros, tan rodanxó, amb els ulls tan verds i tan rialler que era impossible que no cridés l’atenció. Va parlar tard, però el dia en què ho va fer, ho va fer molt i molt bé. Un gat es va creuar al nostre camí i ell va declamar una pregunta encadenant subordinades i coordinant verbs a la perfecció. Les meves amigues em trucaven per venir a berenar a casa i escoltar-lo explicar el sistema solar amb les fruites que trobava a la cuina. Quaranta anys més tard continua tenint la mateixa espurna i intel·ligència.
Entretots
La meva germana és un ésser fora del comú. La seva manera de ser, d’estar davant la vida i d’interpretar la realitat canvia l’existència dels qui la coneixen en el millor dels sentits. Fa que el món dels qui tenim la sort de ser al seu costat sigui més ric i interessant. Té un cromosoma de més i és una sàvia vital. La meva mare, que és la persona que conec amb més i millors virtuts, es va sincerar un dia i va admetre que a casa nostra el meu germà és el bell i la meva germana la meravellosa. Atès que jo era la incògnita a aclarir, vaig gargamellejar una mica i em vaig remoure a la cadira reclamant la seva atenció. Ella em va mirar amb aquesta expressió d’amor que només les mares desprenen i em va consolar dient que jo era simpàtica i la més alta dels tres. Doncs vaja.
Notícies relacionadesEl meu estatus familiar m’ha provocat una sensibilitat especial cap a les, diguem-ne, belleses no convencionals. Cap als lletjos i els que no són en primera línia. Cap als no populars, els que treballen a l’ombra, els dels papers secundaris. Robert Redford és guapo, però m’interessa més Tommy Lee Jones. ’El silenci dels anyells’ és una obra mestra gràcies, en part, als només 20 minuts d’interpretació d’Anthony Hopkins. Escolto les declaracions dels polítics, però sento curiositat per saber qui hi ha darrere, picant pedra i escrivint els discursos. M’agrada el disseny dels cotxes alemanys. Són robustos i espaterrants, però confio més en la tecnologia lletjota japonesa. Admiro qui hi ha darrere del xef que ocupa portades, de l’empresari popular i qui, sense escarafalls ni protagonismes, fa el do de pit perquè les coses funcionin.
Hi ha persones que trien les maduixes més grosses i sense osques, les pomes de pell brillant i els tomàquets de ramallet que tenen la mateixa mida i color intens durant tot l’any. Són les que compren el pollastre de pell blanca, malgrat que la gallina més vella és la que fa millor caldo, i els albercocs que semblen préssecs de tan inflats com estan. Jo soc de les que senten especial empatia cap als tomàquets més lletjos. Els de segona. Els que estan mig amagats perquè, total, la gent els descarta sense ni tan sols tastar-los. Diu el venedor del colmado que són els millors. Que són tan bons que serveixen per fer conserva. «Els menjaràs al desembre i els disfrutaràs com si fos agost», em diu. No són els més guapos, però sí els més alts.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.