Newsletter Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.
No estem tan malament
Europa es preocupa dels nostres problemes. Però alguna cosa haurem de posar de part nostra
Des de la pandèmia, Europa és la solució i no el problema. Amb el Regne Unit fora i els de Visegrad atemorits amb Rússia, la màquina de Brussel·les afronta els temes amb determinació. Bravo. Encara que els resultats siguin difícils de veure a curt termini. L’hivern serà dur. Alemanya està fent amb el gas el que Draghi va fer amb l’euro, «whatever it takes». I en el seu afany arrossega tota la Unió Europea. Per això, en aquest cas, és gana per avui i pa per demà. Putin ho està passant pitjor. De vegades ens n’oblidem. El seu PIB és només un 25% més que el d’Espanya. Totes les seves infraestructures de transport de gas estan orientades a Europa. Desplaçar aquesta oferta a Orient són anys. Els mateixos que li costarà a Alemanya alliberar-se del jou rus. No ens hem d’enganyar, l’hivern serà dur. Com el 1973, veurem ciutats en la penombra a mitjanit. I als alemanys, amb un forro polar a casa per no tancar la indústria. I alguna cosa haurem de posar de part nostra. Esperem que la competició populista entre Sánchez i Feijóo, avui al Senat, no ens porti en el nostre cas a tancar la indústria per falta de gas –la ceràmica de Castelló comença a fer-ho–, mentre anem en samarreta per casa amb la calefacció a 28 graus.
Entretots
No estem tan malament perquè Europa s’ocupa dels nostres problemes. Ho deia Joan Tapia al seu article de diumenge. I els polítics locals estan més o menys encertats a l’hora de seguir les directrius de Brussel·les. Sánchez va errar forçant l’excepció ibèrica. Cal salvar l’hivern sense carregar-se el planeta. La UE no va a permetre topar el preu de l’electricitat i va condemnar les renovables. Feijóo va errar perquè no va recolzar les restriccions als llums comercials i els límits de temperatura. Tenen ‘spin doctors’ que no pensen en clau europea. Encerten, finalment, els dos amb la reducció de l’IVA. Cap generositat. Només una deflació encoberta. Estem malament en lideratge intern. Però ens en sortirem. La pandèmia ens va portar la compra conjunta de les vacunes i la mutualització del deute per finançar la recuperació. Ucraïna, una política exterior i de defensa homologable a un mercat únic. Putin se n’anirà. D’una part d’Ucraïna i del poder a Moscou. La UE fa passos molt lents, sempre sense retorn. Sánchez i Feijóo... veurem.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Guerra Rússia - Ucraïna Alberto Núñez Feijóo Pedro Sánchez Unió Europea Impost sobre el Valor Afegit (IVA)