Article d’Ernest Folch Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

El segrest de l’Assemblea

Que la Diada del 2022 sigui molt més petita que la del 2012 és també responsabilitat de l’ANC: menys gent i més enfadada, pèrdua d’influència i proclames antipolítiques

3
Es llegeix en minuts
Manifestacion de la Diada en la avenida del Paral·lel de Barcelona

Manifestacion de la Diada en la avenida del Paral·lel de Barcelona / Manu Mitru

El problema de l’independentisme amb les seves manifestacions és que no aguanta les comparacions amb si mateix. 150.000, 300.000 o 500.000 persones són xifres impressionants, que ja voldrien per a si la gran majoria de protestes que es generen a Europa, però comparades amb el milió o fins i tot els dos milions que es van arribar a assolir entre el 2012 i el 2015 semblen poca cosa. El mateix passa amb la foto de la multitud omplint aquest diumenge passat el Paral·lel, que sent molt notable sembla descolorida al costat de la brutal exhibició de força que eren les imatges aèries de tota la Diagonal o la Meridiana plenes de gent. Així, ni que sigui per contrast, el moviment apareix, fins i tot el dia que fa una manifestació de força, desinflat i molt lluny del vigor que exhibia no fa tant. I tot i que una part de l’independentisme és especialista a autoenganyar-se, els fets són tossuts: la manifestació de la Diada ha reduït la capacitat de mobilització a una cinquena, setena o fins i tot desena part del que aconseguia fa relativament poc. Això no vol dir, com fa una part important del sistema polític i mediàtic central, que pugui ignorar-se o fins i tot menysprear-se: tot i que molt menys enèrgic, continua latent un desig evident de canvi en l’statu quo en una part important de la societat catalana. Però entre aquelles mobilitzacions que van fer la volta al món i aquesta última descafeïnada han passat moltes coses que ajuden a entendre la baixada: la interpretació errònia de l’1-O, la dura repressió, els interessos partidistes, la pèrdua de transversalitat del moviment, i una llarga llista d’evidències ja analitzades.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

És un fet incontestable, però, que des de l’ANC de Carme Forcadell a aquesta última ANC de Dolors Feliu hi ha una pèrdua de centralitat de l’Assemblea i una evident disminució de la capacitat de convocatòria. En aquella primera ANC hi cabien tots els partits, en aquesta ja només hi caben Junts i la CUP. En aquella primera ANC s’hi pressionava les institucions, però s’hi mantenia la neutralitat política: aquesta última ANC ha volgut convertir la Diada en un acte poc subtil i dissimulat contra Esquerra. En la primera etapa, l’Assemblea va deixar sempre clar que no es presentaria a les eleccions i que s’apartava de la política, l’última ja flirteja obertament amb la idea de convertir-se en un nou partit de la denominada quarta via. És a dir, l’Assemblea ha passat d’inclusiva a reduccionista, de parlar per a tothom a parlar només per als seus, de representar un moviment alegre a convertir-se en una organització amb un to agre i enutjat, d’entendre que necessitava els partits per avançar a començar a derivar en una organització antipolítica i antisistema. El resultat d’aquesta inquietant evolució és exactament el que es veu al carrer: menys gent i més enfadada. Inevitablement, l’ANC ha perdut centralitat i, el que és més greu, ha perdut influència, perquè ja no interpel·la el conjunt de l’independentisme, sinó només la part més convençuda. Fa temps que la mateixa Assemblea impulsa la idea que el problema són els partits i promocionen un llenguatge inquietant de ‘traïdors’ i ‘botiflers’, com es va evidenciar en la manifestació d’ahir. Vist l’atzucac en el qual es troba l’independentisme, ens podem preguntar si més que els partits, el seu principal problema és en el dia d’avui aquesta Assemblea en decadència, que ni amplia ni mobilitza com abans, segrestada per interessos foscos. Ha arribat el moment de reclamar que l’ANC torni a l’esperit amb el qual va ser refundada el 2012 i deixi de servir interessos partidistes que només l’empetiteixen.