Article de Jordi Alberich Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.
L’FMI i els impostos
Confiem que després del fiasco de Liz Truss i la recomanació del Fons contra les rebaixes fiscals generalitzades, els conservadors deixin d’anunciar el que no és ni possible ni convenient
L’informe de tardor del Fons Monetari Internacional assenyala un 2023 molt ombrívol per a l’economia mundial. L’FMI elabora els memoràndums des de la seva rigorosa ortodòxia econòmica i la disponibilitat de nombroses dades, que projecta a futur conforme a sofisticats models teòrics. Per això, els seus informes no aporten gaire al que ja se sap i les seves prediccions s’han de prendre amb gran reserva, especialment després dels revessos econòmics dels últims temps, que no van saber identificar amb temps el cientificisme de l’FMI i institucions similars.
Tanmateix, en aquest informe destaca una consideració que pot sorprendre presumptes liberals: l’oposició a rebaixes generalitzades d’impostos. Una proposta que, malgrat el recent ridícul del Govern britànic, continuen enarborant diversos partits europeus, sense anar més lluny els populars de Núñez Feijóo. Confiem que després del fiasco de Liz Truss, i la recomanació de l’FMI, els conservadors en prenguin bona nota i deixin d’anunciar el que no és ni possible ni convenient.
Notícies relacionadesAl seu torn, malgrat la defensa tancada que la directora de l’FMI, Kristalina Georgieva, va fer aquest dijous de les polítiques restrictives de la Reserva Federal, l’informe no amaga la seva sensibilitat per un enduriment excessiu, que podria complicar encara més la situació. Un matís en línia amb les qualificades veus que dubten del sentit de la tradicional pujada radical de tipus per aturar la inflació, al considerar que les actuals circumstàncies són molt diferents de les d’episodis anteriors.
Entretots
En qualsevol cas, el panorama que s’apunta és menys apocalíptic del que sembla, a l’assenyalar que el 2023 s’haurà reconduït la inflació, amb un creixement a la zona euro del 0,5%, que se situarà en l’1,2% per a Espanya. Si en les circumstàncies tan dramàtiques i enrevessades que vivim, es compleixen les prediccions de l’FMI, ja podem donar-nos per satisfets. De moment anem transitant amb una certa dignitat en aquesta tardor que amenaçava amb el pitjor.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.