L’espiral de la llibreta Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Rigoberta Bandini, tetes i arguments

Així planxava, així així, i el missatge d’altres cançons infantils

2
Es llegeix en minuts
Rigoberta Bandini, tetes i arguments

JOAN CORTADELLAS

Té tetes la cantant Rigoberta Bandini –les ha ensenyat en algun concert al més pur estil Delacroix»–, i també ha demostrat un parell d’ovaris. Estant a la cúspide de tot, gràcies a un esforç treballat a morter, des de l’anonimat i sense grans pirotècnies discogràfiques, decideix que ho deixa temporalment, que, quan acabi la gira en curs, agafa el portant per instal·lar-se a l’ombra d’un cocoter a continuar component cançons. La vida va massa de pressa, amb revolts i sense biodramina. Pilota a terra, i fa bé si li ve de gust: les seves lletres tenen gràcia per la manera de reivindicar allò femení, incloses les mares, aquests éssers imprescindibles i generosos (de vegades exasperants) que sempre tenen caldo a la nevera.  

A qui li encanta Rigoberta Bandini és a la peixatera del mercat on solc comprar, una dona d’uns trenta anys, llicenciada en Filosofia, que escriu poemes i llueix diversos tatuatges, un al braç esquerre que diu: «L’art pour l’art». L’altre dia no sé què m’explicava sobre Walter Benjamin mentre descamava un llobarro per al forn... M’agrada xerrar amb ella, tot i que el peix voli ara pels núvols, tralalalà. L’altre dissabte va venir a tomb la Bandini per com ha fet un tomb a la cançó aquella dels pallassos de la tele, «‘lunes antes de almorzar, una niña fue a jugar, pero no pudo jugar porque tenía que planchar. Así planchaba, así así...’». El cas és que la pobra nena del ‘hit’ tardofranquista mai surt a jugar perquè indefectiblement s’interposa una obligació domèstica —cosir, escombrar, cuinar, rentar, estendre... ¡i resar!—, una tirallonga de tasques que la versió ‘bandinista’ liquida en una de sola: «‘Así bailaba, así así’».

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

 

VÍDUES CASADORES

Les nenes ‘boomer’ no percebíem els missatges que encriptaven les cançons del pati. «‘Arroz con leche, me quiero casar / con una señorita de la capital / que sepa coser, que sepa bordar / que sepa la tabla de multiplicar’». O la pobra vídua del comte Laurel, que desitjava repetir casori i es quedava sense un xavo. Bah, les lletres ens eren igual; ens importava més que l’esbarjo s’allargués. El sidral i la regalèssia. La setmanada. I que creixessin aviat les tetes (bé, en realitat, aquesta qüestió encloïa sofismes enverinats).

Notícies relacionades

Però, com qui no vol la cosa, la peixatera em parla d’una altra cançó infantil esborronadora: «‘Don Federico mató a su mujer. / La hizo picadillo. / La puso en la sartén./ La gente que pasaba / olía a carne asada. / Era la mujer de Don Federico’».

La meva generació no la va cantar. O no s’estilava al meu col·le. O potser vaig voler sepultar l’horror en el més profund de l’oblit. 

Temes:

Música