Article de Jorge Dezcallar Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Retallada de petroli: Embolica que fa fort

S’entén malament que l’Aràbia Saudita s’hagi unit a la festa de reduir la producció petrolífera, ja que es compta entre els principals aliats de Washington i entre els seus compradors d’armes més importants,

3
Es llegeix en minuts
Retallada de petroli: Embolica que fa fort

Embolica que fa fort, que diu la saviesa popular. Resulta que en plena crisi energètica provocada per la invasió russa d’Ucraïna, que ens ha posat l’aigua al coll amb la inflació i els preus de l’electricitat i del transport, un grup de països conegut com a OPEC+, liderats per Rússia i per l’Aràbia Saudita, ha decidit reduir la producció de petroli en dos milions de barrils diaris (2% del total) amb l’objectiu, diuen, d’avançar-se a la recessió que ens espera a tots l’any que ve.

Que Rússia ho faci és normal. Viu de les exportacions de gas i de petroli, que s’han vist molt afectades per les sancions que té imposades com a conseqüència de la seva desastrosa (no m’atreveixo a escriure matussera, però em ve molt de gust) invasió d’Ucraïna. És normal perquè Rússia ja no podrà exportar-nos el 77% del seu gas i el 40% del seu petroli (41% i 25% de les nostres importacions, respectivament) i no li serà fàcil trobar clients alternatius que absorbeixin tanta energia, per més que l’Índia i sobre tot la Xina estiguin aprofitant per augmentar-ne descaradament les compres, cosa que força importants reduccions en el preu. Ara hi haurà menys petroli al mercat i Rússia podrà vendre’n el seu més car, i amb aquests diners finançarà l’enorme esforç militar que –amb poc èxit fins ara– està fent a Ucraïna. Aquesta pujada també interessa molt als aiatol·làs de l’Iran, que amb tantes protestes (fortament reprimides) després de la mort de Mahsa Amini, necessiten amb candeletes alguna bona notícia per donar a la seva soferta població, i també interessa a molts altres productors menys importants, que veien amb creixent preocupació com els preus s’estaven abaixant des dels màxims de l’agost passat (120 dòlars/barril) fins als 80 de fa uns dies i molts –com Algèria, sense anar gaire lluny– el necessiten a 90 dòlars perquè els quadrin els comptes.

El que s’explica menys és que l’Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units s’hagin unit alegrement a la festa, perquè tot i que la pujada també els beneficia es compten entre els principals aliats de Washington al Pròxim Orient i entre els seus compradors d’armes més destacats, inclosos els avions F-35, que són els més moderns del mercat, armes que han utilitzat en la guerra del Iemen.

D’aquesta manera, el que ha passat és una autèntica bufetada al president Biden, que fent el cor fort va viatjar a Riad al juliol per demanar-li a Mohamed bin Salman (MbS) que augmentés la producció per compensar la sortida del petroli rus del mercat i perquè la pujada del preu de la gasolina fa als demòcrates nord-americans més mal que res en les disputades eleccions de mig mandat del novembre, en les quals es juguen ni més ni menys que mantenir (o perdre) la Cambra de Representants i el Senat. A Washington hi ha molts nervis aquests dies i Biden ja ha anunciat mesures contra Riad...

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Notícies relacionades

Dic que Biden va fer el cor fort perquè li devia costar fer el viatge a veure el príncep saudita, a qui fa un any va anomenar «pària» internacional per considerar-lo responsable del brutal esquarterament del periodista Jamal Kashoggi a Istanbul, que segons els seus serveis d’intel·ligència és una cosa que ningú s’hauria atrevit a fer sense ordres de molt a dalt. I ara MbS el deixa a l’estacada: no només no augmenta, sinó que redueix la producció de petroli i això demostra millor que res que els EUA ja no són el que eren al Pròxim Orient. Els seus objectius aquí eren tres: aconseguir petroli en quantitat i preu convenient i ara els EUA són autosuficients gràcies al ‘fracking’; protegir Israel, que ara es protegeix molt bé ell solet; i, en tercer lloc, evitar l’entrada de Rússia al Pròxim Orient, que és una cosa que Washington no ha aconseguit perquè talla el bacallà a Síria. El buit provocat a la regió per la seva retirada està sent cobert per Rússia, l’Iran i Turquia i els països de la zona en prenen nota buscant altres aliats, com Rússia i la Xina. Com no podia d’una altra manera. L’actual retallada a la producció de petroli només n’és la conseqüència.

Per a nosaltres la notícia és dolenta perquè augura pujades per a empreses, calefaccions i gasolineres i contribueix així a la difícil tardor/hivern que ens espera.