Àgora | Article de Núria Parlon Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.
Temps de dones: reptes per la igualtat real i la prosperitat de les ciutats
Cal entendre l’entorn urbà des d’una perspectiva feminista, perquè aquesta mirada repercutirà en el benestar de totes i tots, posant les persones al centre de l’acció política
Les dones som ciutadanes a tots els efectes. Per això, hem de poder exercir els drets de ciutadania, com l’ús i representativitat en els espais públics, aportant les nostres veus i lideratges actius, imprescindibles per a la transformació dels territoris. Són molts els reptes a què ens enfrontem des dels governs locals si volem que les ciutats avancin en clau de progrés, igualtat d’oportunitats i desenvolupament sostenible. Començant pel disseny de l’urbanisme i de la mobilitat, els projectes han de contemplar solucions d’accessibilitat universal, de seguretat, de civisme i tenir en compte les diferents sensibilitats. L’objectiu és que les ciutats siguin espais que fomentin l’autonomia de les persones, la conciliació, la relació i la representativitat. Es tracta d’entendre l’entorn urbà des d’una necessària perspectiva feminista, perquè aquesta mirada repercutirà en el benestar de totes i tots, posant les persones sempre al centre de l’acció política.
Precisament, la setmana vinent, Santa Coloma de Gramenet serà la seu de la VI Cimera Iberoamericana d’Agendes Locals de Gènere, un esdeveniment internacional que, per primera vegada, se celebrarà al continent europeu, i on organitzacions i governs de diferents països i municipalitats ens trobarem per definir el full de ruta a seguir, per avançar cap a la igualtat real i efectiva entre homes i dones, des del món local fins al global. Entre els reptes destaca el fet materialitzar una economia sostenible, social i solidària, la transició ecològica, l’avenç cap a ‘ciutats que cuiden’ i la lluita efectiva contra totes les violències –el gran repte. No és possible ni la sostenibilitat ni el progrés sense garantir la llibertat de totes i tots, tant en l’àmbit públic com en el privat. A Santa Coloma tenim en marxa la ‘Xarxa Violeta’, una iniciativa innovadora i única arreu del país que ha suposat un nou paradigma de comprensió de l’espai públic com una xarxa d’espais segurs –‘espais violetes’. Amb aquest projecte estem donant una resposta comunitària i eficaç, a través d’un protocol d’actuació compartit per associacions, comunitats veïnals, comerços, serveis i establiments d’oci, per crear espais segurs contra les agressions masclistes i LGTBI-fòbiques.
Entretots
Un altre dels reptes que tractarem en la VI Cimera és el necessari canvi del paradigma de les ciutats respecte a la cobertura de les cures de les persones en totes les etapes de la vida. Hem de repensar, dissenyar i aplicar polítiques públiques per fer realitat la ‘ciutat que cuida’. En aquest canvi de paradigma és imprescindible desfocalitzar les cures com a responsabilitat de les dones, perquè va en perjudici de la seva qualitat de vida i benestar. És un fet que la pandèmia de la covid-19 ha aguditzat les desigualtats entre homes i dones, respecte a l’ocupació de l’espai públic i lideratge, i en la pressió exercida en la cura de la família. A la nostra ciutat, la mirada de política pública en les cures l’estem materialitzant a través de projectes com el desplegament de les escoles bressol públiques a tots els barris, la construcció de pisos dotacionals per a la tercera edat i en noves propostes de canguratge públic itinerant per a les famílies, que posarem en marxa a La Ciba, un equipament que ja s’ha convertit en un referent metropolità nacional i internacional per al disseny de noves polítiques públiques amb perspectiva de gènere.
La representativitat i l’empoderament de les dones en la vida pública i privada també passa per trencar amb la fractura digital i la d’accés a les branques STEM (ciències, tecnologia, enginyeria i matemàtiques, en les seves sigles en anglès). A Santa Coloma, estem ajudant a superar aquestes bretxes a través de La Ciba, promovent projectes de participació i inserció laboral en branques científiques i tecnològiques. En aquesta línia, també apostem per l’empoderament de les dones en la denominada transició ecològica, també una oportunitat de formació i creixement, vinculada a crear ciutats i pobles resilients i sostenibles.